CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
OSTATNÍ DESKOVKY TM: 4. rozšíření - Kolonie (Colonies)
téma založeno uživatelem Eldenroot - 12.3.2018, 20:42

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Eldenroot 6 Skubin 2
#1
Čtvrté rozšíření s názvem Kolonie (Colonies) pro deskovou hru Mars: Teraformace.

[Obrázek: jYSJf4v.jpg]

Čtvrté rozšíření s názvem Kolonie bude vydáno 10/2018 - přinese do hry další prvek teraformace Marsu a kolonizace dalších planet a měsíců v blízkém vesmíru - zakládání kolonií pro export surovin na Mars. Rozšíření přinese do hry 49 ks karet projektů, 5 karet korporací, 11 kartiček kolonií a 8 obchodních letek. Rozšíření se bude řadit zatím k těm největším, které pro tuto deskovou hru zatím vyšly. Zatím autoři oznámili a popsali jen část nových herních mechanismů a zveřejnili některé z nových herních karet - těžko nyní soudit, počkáme si na vydání.

Za mě toto rozšíření nesmí v mé sbírce chybět, víceméně už hrajeme Teraformaci Marsu přednostně před Carcassonne (poměr 3:1). V 30. týdnu 2018 (konec července) u nás vychází 3. rozšíření TM: Předehra (Prelude), tak si alespoň zkrátíme čekání :) Až budu vědět více, dám vědět a sepíšu mé poznatky.
[-] 1x   Chmura
#2
Zajímalo by mě kolik lidí má tak velký stůl, aby se to na něm dalo hrát  Úžásné
Odpovědět
#3
Máme rozkládací, jsme připraveni  Cool
Odpovědět
#4
Doplněn první příspěvek o nové informace... vydání je naplánováno na 10/2018.
Odpovědět
#5
Autoři hry zveřejnily cca čtvrtinu karet, které budou součástí tohoto rozšíření. Dále nastínili některé prvky z pravidel. Z karet mám zatím radost, přidávají konečně další karty s vyobrazením ikony Země a Jupiteru, kterých moc nebylo, tímto vyřeší problém některých zvolených strategií. Ještě bych uvídal do budoucna pár karet s vyobrazením ikony Venuše, možná se taky dočkáme ve zbytku neodhalených karet.

​​​​​​Co se mi zatím dle dostupných zveřejněných pravidel moc líbí, tak jsou obchodní letky a kolonizace měsíců, následná těžba a obchodní trasy, které pomohou se střádáním surovin na výstavbu projektů. Celkem bude dostupných 11 měsíců/planetek ke kolonizaci. Jsem zvědavý, jak a moc bude mít třeba zvolená taktika zaměřená převážně na kolonie na průběh hry. Zatím je brzy soudit.
Odpovědět
#6
Dnes Mindok zveřejnil datum vydání, a to na první listopadový týden 2018. Cena bude cca 450,- Kč. CZ pravidla jsou již k dispozici na stránkách Mindoku, dle popisu nové herní mechaniky obsazování nových planet a obchodování s nimi se na papíru jeví jako dobrá a asi i logická věc, ale uvidíme až v reálu co to udělá s délkou hry a jak to zamíchá se zaběhnutými taktikami.

Za mě jsem si předobjednal pod stromeček, takže recenzi a herní zážitky budou až po Vánocích :)
Odpovědět
#7
@Eldenroot  Tak ježíšek asi nedopadl, že? Plánuješ si ji ještě pořídit do sbírky, nebo nadšení z MT postupně opadlo a opět zvítězila modrá krabička?  Myslí si svoje
Odpovědět
#8
Ježíšek dopadl, jen jsem zapomněl napsat recenzi za což se omlouvám.

Kolonie hodnotím jako velmi povedené rozšíření, řekl bych že můj favorit mezi vším co zatím vyšlo (ale hned v závěsu je Předehra). Nová herní mechanika s obchodováním dost zamíchá hrou a hráč má více možností, když třeba nechodí projektové karty nebo se zaměří jen na určitou činnost. Ze začátku mi přišlo, že je zbytečné kolonizovat další měsíce a stavět na nich stanice, ale po dvou partiích jsem v tom našel kouzlo. Toto se jistě umocní ještě větším počtrm hráčů.

Rozšíření přidává spoustu karet plošin a hlavně rozšiřuje projektové karty o karty s vyobrazením planety Země a Jupiteru, takže konečně jsou strategie se sbíráním těchto karet možné a konkurenceschopné. Pokud máš i rozšíření Venuše, tak karet plošin je už požehnaně a vznikají zajímavé možnosti.

Bohužel Mars stále vítězí u nás doma nad Carcassonne, ani po více než roce nás ani trošku neomrzel (asi hlavně díky novým dodatkům, které hru posouvají o kus dále). Na BoardGameGeek si tato hra zaslouží získané hodnocení - celkové 4. místo ze všech deskových her a 4. místo ve hrách strategických.

Tuším, že jsou Kolonie nejlépe hodnoceným dodatkem pro Mars a nezbývá mi než souhlasit. Kvituju změnu rozhodnutí vydat jedno velké rozšíření než dvě menší v roce 2019.
[-] 1x   Skubin
Odpovědět


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  OSTATNÍ DESKOVKY Hrací deska (overlay) pro Kolonie - 3D tisk? Eldenroot 7 9017 2.9.2019, 19:42
Poslední příspěvek: Eldenroot
OSTATNÍ DESKOVKY TM: Kolonie - "držák" herního materiálu (overlay) Eldenroot 0 4493 30.1.2019, 20:56
Poslední příspěvek: Eldenroot



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)