CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


[ROZŠÍŘENÍ] Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1)
Informace
#1
nahled-obrazek
Vydáno jako součást:
Další možná kombinace:
Carcassonne: Základní hra (původní edice) -startovní karta
Carcassonne: Škola
Carcassonne: Řeka I
Carcassonne: Řeka II
Carcassonne: Řeka III
Carcassonne: Minirozšíření (Games Quarterly) -pouze kartička s pramenem
Carcassonne: Směrová (větrná) růžice I
Carcassonne: Směrová (větrná) růžice II
Carcassonne: Kolo osudu
Popis
Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1)
Toto minirozšíření vyšlo v roce 2004. Jedná se o dvanáct karet, které jsou určeny pro hru Carcassonne 1. Toto minirozšíření bylo také vydáno v roce 2007 jako součást 6. rozšíření Král, hrabě a řeka. V obou případech jsou karty bez vodoznaku.

Celkem je ve hře 12 kusů karet, ze kterých se poskládá jedna velká startovní karta. Na lícových stranách karet je vyobrazeno město Carcassonne. Ve kterém je několik "čtvrtí" hraběcí zámek, tržiště, katedrála a kovárna. Město je obehnané dvojitým prstencem hradeb a vedou z něho tři cesty (karta číslo 1, 4 a 11). Dále se zde nachází dvě části dalších samostatných měst (karta číslo 9 a 12). Rubové strany karet jsou stejné jako jsou u ostatních startovních karet (tmavá barva), ale bez písmene "C". Jsou zde použita čísla od 1 do 12. Karty slouží k rozehrání hry na jejím začátku (startu).

-Zajímavostí "kartičkového rozšíření" jsou rozdílné rubové strany u prvního a druhého vydání! U prvního vydání z roku 2004 na rubové straně karet číslo 6 a 9 nenajdete tečky za číslicemi. Pro lepší orientaci v kartách byly tyto tečky přidány až u druhého vydání tohoto minirozšíření v roce 2007. (více obrázek v sekci "Další obrázky")

Toto minirozšíření bylo v roce 2015 vydáno jako jedna startovní deska o velikosti 4 x 3 kartičky.

Celkem je ve hře 1 kus startovní karty (desky). Lícová strana je téměř chodná s "kartičkovým rozšířením" jen s tím rozdílem, že se u města Carcassonne místo dvou nachází tři části dalších samostatných měst (přidáno město na "kartě číslo 3"). Rubová strana karty (desky) je také od "kartičkového rozšíření" rozdílná. Místo čísel od 1 do 12 je zde použit 12 krát stejný motiv jako na startovní kartě (tmavá barva s písmenem "C"). Karta (deska) slouží k rozehrání hry na jejím začátku (startu).

Pro zajímavost zde uvádíme rozměry této startovní karty (desky):  v 134,9 x š  179,8 x h 2 mm

-Další zajímavostí je, že v roce 2012 byla tato karta vydána s rozdílnou rubovou stranou. Vydalo ji ruské vydavatelství Hobby World a byla použita v souborném vydání hry Carcassonne Dvořané a věže v Rusku pod názvem "Каркассон: Дворяне и Башни" Lícová strana této karty je shodná s původním "kartičkovým rozšířením" (tzn. tři cesty a dvě části samostatných měst). Rubová strana je shodná s lícem jen s tím rozdílem, že město Carcassonne je provedeno v odstínech šedé barvy.
 
Toto rozšíření (startovní deska) je koncipovaná tak, aby k němu šli přiložit všechny varianty karet, které jsou ve hře použity.
Popis dalších variant zahájení hry
(1) Hrabě z Carcassonne + minirozšíření Škola
-Nejdříve sestavte město Carcassonne (nebo použijte startovní desku s městem Carcassonne) vedle levé horní karty města Carcassonne (karta číslo 1) umístěte druhou kartičku minirozšíření škola (tak aby krajina s cestou plynule navazovala) a pak ještě vlevo vedle ní i první kartu tohoto rozšíření.
-Případně můžete nad pravou horní kartu města Carcassonne (karta číslo 4) umístit první kartičku minirozšíření škola (tak aby krajina s cestou plynule navazovala) a pak ještě vpravo vedle ní i druhou kartu tohoto rozšíření.

(2) Hrabě z Carcassonne + Startovní karta + Minirozšíření Škola
-Nejdříve sestavte město Carcassonne (nebo použijte startovní desku s městem Carcassonne) pod levou spodní kartu města Carcassonne (karta číslo 9) umístěte Startovní kartu (tak aby město plynule navazovalo) a vlevo vedle ní druhou kartičku minirozšíření škola (tak aby krajina s cestou plynule navazovala) a pak ještě vlevo vedle ní i první kartu tohoto rozšíření.
-Případně můžete vedle pravé dolní karty města Carcassonne (karta číslo 12) umístit startovní kartu otočenou o 90° doprava. A pod ní první kartičku minirozšíření Škola (otočenou stejně jako Startovní kartu, tak aby krajina s cestou plynule navazovala) a pak ještě pod ní i druhou kartu tohoto rozšíření (viz obrázek varianta B).

(3) Hrabě z Carcassonne + Řeka I + Řeka II + Řeka III
-Nejdříve sestavte město Carcassonne a teprve potom přiložte prameny Řeky I, Řeky II a Řeky III, tak, aby krajina na kartičkách plynule navazovala. Je třeba dbát na to, aby řeky tekly směrem od města a neobtékaly jej. Zde je nutné dbát na to, aby každá řeka "pramenila" na jiné straně města a nedošlo k jejich vzájemnému propojení! Při sestavování Řek je možno umisťovat figurky do města Carcassonne (podle pravidel tohoto rozšíření). Po sestavení Řek hra pokračuje jako obvykle.

(4) Hrabě z Carcassonne + Pramen - Řeky (Games Quarterly)
-Nejdříve sestavte město Carcassonne a teprve potom přiložte pramen řeky (Games Quarterly) tak, aby cesta na kartičce plynule navazovala. Využijeme-li všechny cesty vedoucí z města, jsou zde celkem tři možnosti jak můžeme umístit kartičku s pramenem GQ! Je třeba dbát na to, aby řeka tekla směrem od města a neobtékala jej. Při sestavování Řeky je možno umisťovat figurky do města Carcassonne (podle pravidel tohoto rozšíření). Po sestavení Řeky hra pokračuje jako obvykle.

(5) Hrabě z Cracassonne + Směrová - větrná růžice I (nebo Směrová - větrná růžice II)
-Nejdříve sestavte město Carcassonne (nebo použijte startovní desku s městem Carcassonne) a k němu umístěte startovní kartu minirozšíření Směrová - větrná růžice I (tak aby krajina plynule navazovala). Místo startovní karty minirozšíření Směrová - větrná růžice I, můžete volitelně použít startovní kartu minirozšíření Směrová - větrná růžice II. Máte celkem 5 možností jak kartu přiložit.
-Případně můžete zvolit i druhou variantu, kde použijete město Carcassonne otočené o 90° doleva. I zde máte celkem 5 možností jak kartu přiložit.
POZOR! Kartu se směrovou růžicí nelze otáčt, jinak nebudou souhlasit Světové strany.

(6) Hrabě z Cacassonne + Kolo osudu
-Nejdříve sestavte město Carcassonne (nebo použijte startovní desku s městem Carcassonne) a pod město Carcassonne umístěte startovní kartu s Kolem osudu (tak aby krajina plynule navazovala).
-Případně můžete zvolit i druhou variantu, kde použijete město Carcassonne otočené o 90° doleva. A vlevo od města Carcassonne umístíte startovní kartu s Kolem osudu (tak aby krajina plynule navazovala).

(1)Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot (2)Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot (3)Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot
(4)Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot
(5)Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot
(6)Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot
Úpravy
Vloženo: 12.1.2020, 1:40, uživatelem Chmura
Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.4.2022, 0:48 uživatelem Chmura Důvod úpravy: Upravena edice
Upravit
Hodnocení
Průměrné hodnocení :
 
  • 3 Hlas(ů) - 5 Průměr
Celkem hodnoceno : 3×
Celkem zobrazeno : 167×
Animovaný 3D model
Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) 3D animovaný model
Další obrázky
Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot Hrabě z Carcassonne (Carcassonne 1) Screenshot

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)