CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

RECENZE Zbojníci

téma založeno uživatelem LunarHexagon - 30.9.2021, 23:11 |

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
jansakos 1 LunarHexagon 1 šmoula 1
Text recenze:
Rozšíření přidává 8 karet krajiny a figurku zbojníka, zbojník se umisťuje pouze na počítadlo bodů vedle soupeřovy figurky a ne na herní plochu samotnou, "krade" body od figurky, pokud se dá do pohybu po počítadle, ale body jí neubere (asi má pojištění), jen získá pro majitele zbojníka půl toho, co jde figurka (u dopisů to může být jak dáma, tak běžný meeple) po počítadle

Odkaz na položku v Carcapedii:
Carcassonne 1:

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Carcassonne 2 (Nová edice):

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Carcassonne 3:

PLUSY
+zbojníka neumisťuje pouze hráč, který přiložil kartu s jejich znakem, ale i jeden další hráč, to činí vyžší využití zbojníků
+ve skutečnosti nebere žádné body, takže tolik nevynucuje agresivní styl hry

MÍNUSY
-dopisy (dáma jakožto alternativní figurka pro počítání bodů) značně snižuje efektivitu zbojníka, že se nemusí ani využít za celou dobu hry i přes jeho přítomnost na počítadle
-i bez dopisů lze zbojníka lehce "odkopnout" se zanedbatelně malým množstvím bodů rychlým obsazením 2-políčkové cesty či města
-pouze 8 karet pro přiložení zbojníků ještě více snižuje jejich využitelnost
-hra ve dvou činí zbojníky téměř irelevantními
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
[-] 2x   Chmura, šmoula
Text recenze:
Hrál jsem párkrát, ale moc mě nenadchlo kvůli ztrácení funkčnosti např. s dopisy.
Možná by chtělo trochu poupravit pravidla.
Mé hodnocení 3*

PLUSY
+ 8 dalších kartiček krajiny

MÍNUSY
- není moc kompatibilní s dopisy
Odpovědět
Text recenze:
Zbojníci přidávají do hry osm karet krajiny se symbolem zbojníků a figurku zbojníka pro každého hráče. Při vytáhnutí této karty umisťují aktuální hráč a hráč další na řadě své zbojníky na počítadlo bodů k cizím figurkám. Pokud dostanou tito hráči body ve hře, majitel zbojníka si připočítá polovinu těchto bodů.

Musím pochválit, že se rozšíření snaží pracovat s počítadlem bodů, i když je to za mne ne příliš šťastné. Figurky zbojníků jdou také snadno na první pohled poznat, až je škoda, že se takto specifické figurky nevyužívají ve hře místo na počítadle bodů. Samotná mechanika kradení bodů není špatná, ačkoliv provedení by si zasloužilo změny. Co je však poladěno, je počet karet. Osm je na celou hru přijatelný počet.

Kde začít… Asi tím, že rozšíření je nepoužitelné pro hru dvou hráčů (teoreticky by šlo upravit pravidla tak, že zbojníka umisťuje pouze daný hráč). Bohužel, ani takové pravidlo by nezabránilo dalším problémům, které s rozšířením mám. Tak jako jiné mnohé, je závislé na náhodě, a to zcela (kdo kdy co komu uzavře, kdo si kartu se zbojníkem vytáhne, dalo by se pokračovat), což by nebylo špatně, kdyby však rozšíření přidávalo i nějaký strategický prvek. To se zde bohužel neděje, a rozšíření je tedy téměř jen o náhodě. A kdyby náhodou mohlo zamíchat s pořadím, lze se proti zbojníkovi bránit uzavřením nízkohodnotné věci. A i kdyby se hráči povedlo před takovým pokusem uzavřit některou z velkých struktur soupeře, stále soupeř dostane plné body a hráč jen půlku, což ani nedává smysl. Rád bych řekl, že rozšíření zachraňují neokoukané struktury karet, ale ani to není pravda – rozšíření používá jen karty ze základní hry. Je z většiny závislé na náhodě, ikonky narušují design karty, nejsou specifikována pravidla pro jiná rozšíření interagující s počítadlem (třeba Dopisy), s takovou může být vyhnutí se použití zbojníka ještě snažší.

S tímto rozšířením nehraji hned z několika důvodů. Tím prvním je, že většina mých her je ve dvou, kde rozšíření postrádá jakýkoliv význam. Dále mi přijde taková mechanika v základu ne ideální a nedává mi ani moc smysl. Pokud chci rozšíření pracující s počítadlem, zvolím vždy daleko raději Dopisy. Samotné karty jsou také jen karty ze základní hry. Za mne je to zkrátka rozšíření, které se moc nepovedlo.

Celkové zhodnocení: Moc se to nepovedlo

PLUSY
+Zajímavý tvar figurky zbojníka
+Snaha o práci s počítadlem bodů
+Karta pro Kruhy v obilí II

MÍNUSY
-Samotná herní mechanika
-Při hře ve dvou zbytečné
-Zbojník „si vyrábí“ jen polovinu bodů
-Karty ze základní hry
-Příliš výrazný design ikony
-Nespecifikované kolize s pravidly z jiných Mini
-Kompletně závislé na náhodě
Na tento příspěvek ocením chválu i konstruktivní kritiku. Můžete mě kontaktovat do soukromých zpráv, nebo na Discordu. Děkuji.
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 3 host(ů)