CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

RECENZE Půlky I+II

téma založeno uživatelem LunarHexagon - 1.10.2021, 14:00

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
jansakos 1 LunarHexagon 1
Text recenze:
Rozšíření Půlky I a II jsou dvě minirozšíření stavící na stejném konceptu, místo běžné kartičky můžete použít svou trojúhelníkovou kartičku, kterou máte od začátku hry, tyto kartičky stále musí splňovat podmínky umístění jako kartičky normální, k jedné půlce také lze přidat jakoukoliv navazující půlku, což umožňuje do určité míry si "sestavit" kartičku dle potřeby, osobně se mi více zamlouvá první sada půlek, protože všechny dlouhé strany trojúhelníčků jsou ukončeny loukou, lze tedy spojit každou půlku s každou a mít herní plán bez děr, druhá sada půlek zase obsahuje prvky z jiných rozšíření, které přidávají i zajímavé možnosti, například univerzální kruh v obilí a vinice pro bonusové body klášterů

Odkaz na položku v Carcapedii:
Carcassonne 1 - Půlky I:

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Carcassonne 1 - Půlky II:

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Carcassonne 2 (Nová edice) - Půlky I:

Carcassonne 2 (Nová edice) - Půlky II:

PLUSY
+umožňuje uzavření jinak velice obtížně uzavíraných míst
+je možnost použít kombinaci půlek pro zajímavou souhru daných karet
+originální a funční, jednoduchá možnost domácí modifikace
+obsahuje prvky jiných rozšíření a takřka bez konfliktů v pravidlech s ostatních rozšíření
+lze vyušít ke zvýšení počtu interakcí s objekty fungujícími po přiložení karty do jejich okolí (místo pro artysty, ovocné stromy)

MÍNUSY
-u druhé sady je lichý počet půlek končící městem a loukou, daná města pak nemusí být možno uzavřít
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
[-] 1x   Chmura
Text recenze:
Půlky I a II je dvojice rozšíření, přičemž první část vyšla v časopisu Spielbox, druhá byla k dispozici od HiG. Pro nový grafický design Carcassonne již rozšíření vyšlo jako jedno (i když označením karet stále rozděleno na dvě části). Obě verze mají společný základ: každý hráč dstane na začátku hry daný počet těchto půlek (každá karta v tomto rozšíření je trojúhelník, po spojení dvou těchto karet vznikne jedna karta normální velikosti). Zároveň však obě verze mají svá specifika, která rozeberu dále.

Samotná myšlenka polovičních karet, ze kterých je možné složit kartu celou mi přijde zajímavá, svěží. To, že má každý hráč od počátku nějaké karty, které může zahrát místo standardního losování karty snižuje podíl náhody ve hře, což je, alespoň za mne, žádoucí. Zároveň hráč takto může vytvořit kombinace karet, které nejsou běžně k dispozici. Toto jsou věci, které se mi na rozšíření opravdu líbí.

Nyní přejděme k rozdílům mezi první a druhou verzí. První verze v sobě kombinuje prvky pouze ze základní hry a všechny půlky jsou spojitelné loukou. Druhá verze je zajímavější zahrnutím prvků i z některých rozšíření (ovce, vinice, univerzální kruh v obilí, kopec) a zároveň umožňuje spojit karty něčím jiným než loukou (městem nebo cestou). Samozřejmě zahrnutí prvků z jiných rozšíření je pro mne jasné plus; kdo hraje s danými prvky, má radost, kdo ne, ignoruje je.

Přístupy obou půlek však mají i svá úskalí. U první verze je to jednoduché – louky. Každá karta lze spojit s jakoukoliv jinou, což beru za velkou výhodu. Avšak výběr právě luk beru za nešťastný, protože díky tomuto je možné velmi snadno rozšířit louku dále, navzdory pokusům soupeřů o zamezení růstu. U druhé verze nalézám problémy hned dva. První, ten méně vážný, je dán hned třemi různými možnostmi spojovací strany – louka, cesta a město. Kvůli tomu se výrazně snižuje počet variací, které by mohly vzniknout. Zásadní problém tohoto rozšíření tkví v nemožnosti všechny půlky spárovat. Šest půlek používá na spojení cestu (za mne nejlepší varianta), tři louku a tři město. Takto lze zaručit, že některé město zkrátka nebude uzavřeno (třeba město s katedrálou) a soupeř nemá žádnou šanci tento průběh zvrátit. Také kvůli tomu v krajině vznikají díry, které zkrátka kazí jakýsi estetický dojem, který z velké, spojité a na sebe navazující plochy Carcassonne mám. Je škoda, že nevzniklo oficiálně takové rozšíření jako Půlky, které by mělo dvanáct půlek s cestou jakožto spojením. Taková varianta by umožňovala kombinace všech karet, a přitom by nepůsobila problém s příliš velkými loukami.

Poslední výtka k Půlkám je dána složitostí počítání klášterů/hradů a dalších rozšíření. Pravidla buď zjednodušujeme tak, že půlka i dvě půlky jsou brány za jednu kartu. Také někdy hrajeme variantu, při které hráč musí přímo složit dvě půlky pro položení do krajiny, tedy příkládá dvě půlky jako jednu celou kartu (do čehož nám ale „hází vidle“ Půlky II, se dvěma nespárovatelnými půlkami).

Celkové zhodnocení: Nápad jistě dobrý (ale provedení pokulhává)

PLUSY
+Svěží myšlenka
+Možnost uzavřít složité oblasti
+Snížení vlivu náhody
+Velká kombinovatelnost karet (I)
+Prvky z jiných rozšíření (II)
+Karty s cestou jsou skvěle vybalancované

MÍNUSY
-Složitá pravidla pro jiná rozšíření
-Jednoduché rozšíření luk (především I)
-Nelícující počet předělení loukou/městem (II)
-Při hře jen s jednou verzí nízký počet karet
Na tento příspěvek ocením chválu i konstruktivní kritiku. Můžete mě kontaktovat do soukromých zpráv, nebo na Discordu. Děkuji.
[-] 1x   Chmura
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)

This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.
Forum use Krzysztof "Supryk" Supryczynski addons.