CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

[ROZŠÍŘENÍ] Carcassonne 3: Věže a zloději(4. rozšíření)
Informace
nahled-obrazek
Herní materiál:
13 kartiček,
5 kartiček věže,
20 dílků věže,
1 zásobník na kartičky.
vodoznak
Vyšlo také jako součást:
---
Popis
Carcassonne 3: Věže a zloději
V tomto rozšíření budete budovat věže a na ně stavět strážné, aby chránili okolí před zloději. O věže se vede souboj, protože pokud to bude váš strážný, kdo zmerčí zloděje, dostanete bodovou odměnu.

Rozšíření 4 v grafice Carcassonne 3 (Třetí edice) přináší do hry kartičky se symbolem zloděje a staveništěm věže, dále kartičky věže a dílky věže.

Shrnutí obsahu
Zapomeňte na vše, co jste si mysleli, že víte o rozšíření Věž. Třetí edice přichází s novým názvem Věže a zloději a je to od základů úplně jiná hra!
Tohle není jen lehký redesign, tohle je kompletní rekonstrukce!
Takže co je jinak? Vlastně úplně všechno!

KONEC ZAJÍMÁNÍ FIGUREK!
Ano, čtete správně. Agresivní mechanika věznění soupeřových družiníků, která definovala původní rozšíření, je KOMPLETNĚ PRYČ. Už žádné placení výkupného, žádná výměna vězňů. Věže už neslouží k útoku na ostatní hráče.

VÍTEJTE, ZLODĚJI A STRÁŽNÍ!
Místo zajímání přichází úplně nový koncept! Věže nyní stavíte proto, abyste na jejich vrchol mohli umístit svého družiníka jako strážného. A proč? Protože když někdo lízne kartičku se symbolem zloděje, vaši strážní si všimnou nebezpečí a přinesou vám tučnou bodovou odměnu!

NOVÝ BOJ O KONTROLU NAD VĚŽEMI
Místo zajímání soupeřů teď budete bojovat o strategické pozice. Svého strážného totiž můžete umístit i na věž, kde už stojí soupeřův strážný, a tím ho z věže vyhodit (soupeř za to dostane malou kompenzaci 2 body). Hra se tak mění v přetahovanou o nejlepší vyhlídky a nejvyšší věže.

Nové rozšíření Věže a zloději tedy hru obohacuje o:
Stavění věží: Zakládáte věže a v průběhu hry je necháváte růst.
Umísťování strážných: Obsazujete věže svými družiníky, abyste byli připraveni na příchod zlodějů.
Symbol zloděje: Speciální kartičky, které spouští růst neobsazených věží a hlavně velké bodování pro všechny hráče, kteří mají na věžích své strážné.

Rozšíření Věže a zloději je nejlépe hratelné se základní hrou Carcassonne 3, graficky ale dobře ladí také se základní hrou Carcassonne 2 (Nová edice). Je možné jej libovolně kombinovat s kterýmkoli jiným rozšířením. V platnosti zůstávají všechna pravidla základní hry.

Rozdíly proti rozšíření v grafice nové edice
  • Mírně upravená grafika na přední straně kartiček (budovy ve městech zasahují až do okraje kartičky)
  • Obsahuje 1 kartičku s řekou (této kartičce je věnována

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

)
  • Krabička rozšíření je o něco užší, má stejnou výšku jako krabičky ostatních rozšíření a neobsahuje papírový insert
  • Ilustrace na přední straně krabičky tvoří společně s ostatními rozšířeními pankreatický obrázek
  • Porovnání obsahu s novou edicí:
    Třetí edice (C3)Nová edice (C2)
    Obsah:
    13 kartiček krajiny
    5 kartiček věže
    20 dřevěných dílků věže
    • 1 skládací věž jako zásobník kartiček krajiny
    Obsah:
    • 18 kartiček krajiny
    • 30 dřevěných dílků věže 
    • 1 věž jako zásobník kartiček krajiny
  • Změny v pravidlech:
    VĚŽ
    Jakmile přiložíte kartičku se staveništěm věže, musíte na ni umístit 1 dílek věže.

Strážného smíte postavit jen na vrchol takové věže, která je na dohled od právě přiložené kartičky.

SYMBOL ZLODĚJE
    Doberete-li kartičku se symbolem zloděje, přidáte jeden dílek na každou neobsazenou věži a vyhodnotí se všichni strážní. 

Zvláštní případ: Zloděj krade kartičku

V případě, že na ani jedné věži na herním plánu není strážný, dobranou kartičku se symbolem zloděje odložte lícem vzhůru k počítadlu bodů. Zloděj kartičku ukradl a prchá. Namísto toho doberte 1 z připravených kartiček věže a přiložte ji dle obvyklých pravidel.

Vyhodnocení strážných
    Za každého svého strážného dostanete tolik bodů, kolik je uvedeno u symbolu zloděje na nové kartičce plus tolik bodů, kolik je uvedeno na ukradené kartičce ležící u počítadla bodů (pokud tam nějaká leží).

Další informace
Představení rozšíření různými vydavatelstvími:
  • Felindigo
    -

Vydání
Rozšíření bylo vydáno 1.10.2025, objednat je možné přímo na stránkách Mindoku.

Zajímavosti
Zásobník na kartičky ve tvaru věže je stejně velký jako v předchozí edici, aby se vešel do krabičky jsou dlouhé díly přeloženy.

Povídání Marcela Gröbera (začíná již v základní hře)
Rozšíření Věže a zloději. Kreslení samotného rozšíření byla zábava! Musel jsem udělat symbol zlodějů, namalovat nové kartičky, přidat na ně staveniště věže a vytvořit příběh pro krabičku. Ilustrace pro krabičku byla ale složitá. Zmínil jsem důležitou změnu v 1. rozšíření, že? No... 

Možná jste to viděli v jiných příspěvcích na sociálních sítích nebo jste si to uvědomili v předchozích příspěvcích, ale... všechny ilustrace do sebe zapadají a vytvářejí jedno velké panorama! 

To vede k některým vážným omezením. Body ilustrací do sebe musí plynule přecházet. Na přechodu pro tuto ilustraci jsem již pracoval, když se tajný vstup na obalu 3. rozšíření změnil z tajné chodby na kouzelný portál. Také rozšíření z 5 na 7 procházela hlubšími změnami v tématu a obsahu. To mě dostalo do smyčky. Musel jsem přepracovat přechod z 3 na 4 a přeplánovat ilustrace 4, 5 a dále. Tým potřeboval na své straně více času, tak jsem se snažil, co jsem mohl. 

Vzít si dovolenou. 

Když jsem se vrátil, většina změn v rozšířeních 5 až 7 byla vyřešena, takže jsem mohl pokračovat v práci. 

Za sdílení fotky kompletního obsahu děkujeme uživateli @Challa007

Obecné informace o všech rozšířeních

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Úpravy
Vloženo: 25.8.2025, 19:00, uživatelem peťul
Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.10.2025, 20:01 uživatelem peťul
Upravit
Hodnocení
Průměrné hodnocení :

• 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
Celkem hodnoceno : 0×
Celkem zobrazeno : 53×
Další obrázky
Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot Carcassonne 3: Věže a zloději Screenshot    

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)