CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

PRAVIDLA-VYŘEŠENO pravidla ohledně stavitele

téma založeno uživatelem Radous - 4.10.2014, 8:06 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 2 Chmura 2 Dupi 4 Eldenroot 3 peťul 2 Radous 2 Ramsses 2 šmoula 1 Tomáš 1
Dakujem za vysvetlenie. Tiez som dospel k podobnej otazke. Ale myslim, ze som sa nedocital ku konkretnej odpovedi, ktoru napisal "Radek Feix":
"Nebo tam můj osamocený stavitel zůstává a funguje na stejném principu jako rytíř a tedy v důsledku toho se nikdo k tomuto rozestavěnému městečku nemůže chovat jako k opuštěnému a musí s k němu díky tomuto staviteli klasicky "přikrást"?"

Podla pravidiel, ktore cituje "peťul", ostava stavitel v meste. Ale:
A) Ak je v meste sam stavitel, moze sa jeho majitel pripojit k mestu pomocou novej karticky, na ktoru polozi ritiera? Alebo sa musi "prikradnut" (s prikradnutim to samozrejme plati pre supera)? Mozno som na otazku nasiel odpoved, ale chcem si byt isty. Z manualu zakladnej hry citujem(strana 2): "Umisteni figurky: pokud na nove vzniklych spojenych castech mesta, usecich cest nebo kusech luk stoji jakakoli figurka, byt vlastny, neni mozne tam postavit dalsi." (v manuali je zobrazeny priklad so sedlakom) . Z toho vyplyva, ze aj ked je v meste sam stavitel (stavitel je definovany ako figurka: vid zaciatok manualu z 2.rozsirenia "12 novych figurek..."), musi sa do mesta majitel "prikradnut". Je to pravda?

K prvej otazke ma napadla dalsia moznost, ktora moze nastat:
B) Na ceste1 ma hrac1 zlodeja a stavitela. Na ceste2 ma hrac2 zlodeja. Hrac2 spoji obe cesty novou kartickou. Moze na tuto novu karticku hrac2 polozit stavitela? Podla definicie z otazky A nie. Je to pravda?

Mam dalsiu otazku a asi opat odpoved:
C) Ak je stavitel sam v meste/na ceste, a ktokolvek mesto/cestu uzavrie, nedostane ziadne body, pretoze stavitel nema hodnost ritiera/zlodeja (cize jeho "sila" je rovna nule). Je to tak?
Odpovědět
K predchadzajucemu prispevku (ktory este nevidim tu na fore) k bodu C) som myslim nasiel odpoved, ktora plati pre cestu, ale podla mna plati aj pre mesto (manual k zakladnej hre, strana 2 na konci): "Za tuto cestu dostane hrac, ktery na ni ma svou figurku, tolik bodu, kolik ma cesta useku (=pocet karet, kdere ji tvori)." Opat tu plati, ze stavitel je definovany ako figurka. Preto, ak ma hrac na ceste (a podla mna aj v meste) iba stavitela a ktokolvek ju uzavrie, body sa pocitaju majitelovi stavitela. Suhlasite?
Odpovědět
(17.3.2015, 0:16)Eldenroot Napsal(a):
(15.3.2015, 21:27)Dupi Napsal(a): K predchadzajucemu prispevku (ktory este nevidim tu na fore) k bodu C) som myslim nasiel odpoved, ktora plati pre cestu, ale podla mna plati aj pre mesto (manual k zakladnej hre, strana 2 na konci): "Za tuto cestu dostane hrac, ktery na ni ma svou figurku, tolik bodu, kolik ma cesta useku (=pocet karet, kdere ji tvori)." Opat tu plati, ze stavitel je definovany ako figurka. Preto, ak ma hrac na ceste (a podla mna aj v meste) iba stavitela a ktokolvek ju uzavrie, body sa pocitaju majitelovi stavitela. Suhlasite?

Já si jen nejsem jistý otázkou - stavitel se nepočítá jako figurka, nemá žádnou váhu bez klasického meepla. Mýlím se?

Vychadzam uz z vyssie napisaneho: Z papierovych ceskych pravidiel je jasne definovane, ze stavitel je figurka. Tiez je definovane, ze dostane za cestu body, ked ma na nej figurku. 
Trosku ina (pomocna tema): V rozsireni Opatstvi a starosta je pisane, ze starosta ma taku vahu, kolko je erbov v meste. Ked je v meste, ktore nema ziaden erb, iba starosta a mesto sa uzavrie, neziska za neho body nikto == Starosta nema ziadnu vahu. 
Co sa tyka stavitela... je to figurka, ale nema vahu. Preto vznikla moja otazka.
PS: Vcera som narazil (tu na fore) na globalne pravidla od Christopher Ober-a. Preto ich precitam a potom sa zacnem pytat :) .
Odpovědět
Konecne som sa docital k odpovediam. Z mojho pohladu: Ak odpovedam na otazku 'Ano/Nie', bolo by vhodne aj napisat, na zaklade coho som usudil odpoved. Preto budem pridavat citaty z manualu(S-CAR v7.3.pdf):

@Radek Feix: Pokud mi protihráč drakem (či kartičkou s princeznou) z doposud jen mého rozestavěného města vyhodí rytíře, beru si spolu s ním i svého stavitele, kterého jsem tam měl taky?

Ano (str. 37, 5. odstavec): "When a player’s last thief or knight is removed from a road or city with a builder, the player takes his builder, putting it in his supply" >>> stavitel nemoze byt sam. Vzdy musi byt so zlodejom alebo s ritierom. Podobne to plati aj pre prasiatko. (str. 38): "If the last farmer of the owner of the pig is removed from the farm with the pig, then the pig is also returned to the player.(((65))) Otherwise the pig remains on the farm to which it was deployed until the end of the game". 
K tomu patri poznamka pod ciarov (((65))): This is a consequence of the rule that builders and pigs are not followers, and it also applies when the last thief or knight is removed from a road or city which includes the builder. Under the old rules, the builder or pig remained in play, and the builder continued to generate double-turns. Under the current rules, the builder and pig are dependent on followers for deployment, and cannot remain in play without them.

@Dupi:
A) Otazka nema zmysel, pretoze stavitel nemoze byt sam. (Vid odpoved vyssie)
B) Ano, moze sa pridat stavitel. (str. 36): "A builder can be deployed even if there are thieves, knights, or builders of other players on the road or city."
C) Opat otazka nema zmysel. (Vid prva odpoved). Navyse jeho sila je rovna nule (podobne ako starosta v meste bez erbov alebo prasiatko na luke). (str. 37, 4. odstavec): "The builder is not counted when calculating the majority."
[-] 1x   peťul
Odpovědět

Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO DOTAZY NA PRAVIDLA - Kupci a stavitelé Joachim 10 14 5 218 16.4.2022, 23:53
Poslední příspěvek: Bumsakalaka

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)