CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
DÍLNA Výroba krabiček na kartičky
téma založeno uživatelem Chmura - 21.9.2017, 10:39

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 16 Curuj 2 dwarfik1 2 Eldenroot 1 PesBobes 1 Petr Chytka 7 PetrM 1 Sandrus90 1 šmoula 1 TomasZez 5
#1
Výroba krabiček na kartičky

Rozhodl jsem se zde popsat výrobu krabiček na kartičky Carcassonne her a rozšíření. Postup je nafocen (viz obrázky v příloze).

0) POZOR NA ŠÍŘKU KRABIČKY!
-Před vlastní výrobou a tiskem (ať už doma, nebo v Copycentru) doporučuji krabičku kontrolně (klidně jen černobíle) vytisknout a na její dno přiložit všechny kartičky, které v ní mají být (viz první fotografie). Kartičky by měly být o 1-2 mm menší než je dno krabičky! Bohužel je možné, že různá vydání mohou mít rozdílnou sílu materiálu a kartičky pak do krabičky nevejdou.

-Není problém příslušnou krabičku na požádání upravit. Ale je nutné dodat celkové rozměry (šířku) všech kartiček +  šířku jedné kartičky (Aby bylo možná úprava na daný rozměr!). Krabička bude následně přidána ke krabičkám, které jsou již k dispozici v sekci "Ke stažení" i s šířkou atypické kartičky.

Co budete potřebovat:
-Krabičky vytištěné na kartonku, nůžky, pravítko, příborový nůž, štětec, lepidlo, hadřík, úzká (1cm šířka) průhledná páska.

1) RÝHOVÁNÍ
-Karonek položte na rovný povrch Pomocí pravítka a příborového nože narýhujte všechny hrany, které budete ohýbat (z venkovní strany). Je důležité, aby špičkou příborového nože byla tupá a neřezala, nebo neseškrabávala kartonek (předem nutno vyzkoušet, aby nedošlo k poškození obrázku krabičky)!

2) VYSTŘIHOVÁNÍ
-Krabičky vystřihneme. Nemusím se zmiňovat o tom asi jak na to přijde asi každý. Je důležité, aby nůžky byly ostré a papír "nežižlaly". NEZAPOMEŇTE NASTŘIHNOUT U OTVÍRÁNÍ KRABIČKU (silné krátké čárky), jinak vám špatně půjdou vyndavat kartičky z krabičky ven (budete je muset pracně vyklepávat)! Na fotografii jsou červeně zakroužkovány (alespoň ty, které jsou dobře vidět).

3) OHÝBÁNÍ
-Krabičky si v všech narýhovaných hranách naohýbáme. Díky předchozímu rýhování to jde snadno a nedochází k "muchlání" hran krabičky.

4) LEPENÍ CHLOPNÍ
-Ještě před samotným lepením celé krabičky slepíme chlopně, které nebudeme potřebovat k zalepení samotné krabičky. Na lepení používám štětec lepidlo Herkules a pomáhám si kuchyňským nožem přitlačit hrany. Postup je následující štětcem nemažu lepidlo, ohnu chlopeň přitlačím hadříkem (případně otřu přebytečné lepidlo) a hranu přejedu a přitlačím tupou stranou nože.

U velkých krabiček to jsou ty uprostřed krabičky, NE TY NA KRAJÍCH!
U malých krabiček to jsou ty na pravé straně krabičky!

NEZAPOMENEME vystřihnnout bílý půlkruh na stěně krabičky (slouží na vyndavání kartiček) ! Po jeho vystřižení opatrně narovnáme krabičku nehtem v místě vystřihování (z rubové strany).

5) FINÁLNÍ LEPENÍ KRABIČKY
-Teď máme vše připraveno k závěrečnému slepení, nebo chcete-li dolepení krabičky. Slepte zbylé chlopně a pro lepší přitlačení jednotlivých částí lepené krabičky doporučuji použít kuchyňský nůž (dostanete se tak až ke stěnám krabičky). Jedná se o zalepení zbývajících chlopní dovnitř krabičky (dojde tak k jejímu dalšímu zesílení). Po zaschnutí lepidla (cca 10 minut) můžete ještě pokroucenou krabičku pěkně narovnat do správného tvaru.


TYP NA ZÁVĚR
-Doporučuji každou krabičku po obvodě zpevnit průhlednou páskou. Nejlépe pod "nástřihy pro lepší otevírání" a páskou krabičku oblepte kolem celého obvodu. Při neopatrném vyndavání kartiček (převážně dětmi) se nebude krabička trhat.

Přiložené soubory Miniatury
                       
   
Chmura Zelený meeple
#2
Tak jsem neodolal a podle navodu od chmury jsem se dal do vyroby krabicek.
nechal jsem si je vytisknout na ten nejsilnejsi papir (300 gr)
pri ohybani casto popraska,ale da se to snadno zamaskovat fixama.
posudte sami

Přiložené soubory Miniatury
       
[-] 3x   Chmura, Eldenroot, Karel
Odpovědět
#3
Pěkný, to já na to nemám nervy :) Nezkoušel jste někdo vyrobit skládací krabičky třeba z tenké plastové fólie, v ohybech lehce nařezat, aby šla dobře ohnout?
Odpovědět
#4
Hezká práce!
-Právě aby to nepraskalo tak nechávám tisknout krabičky na karton 210g ten ještě jde pěkně ohýbat. Mrknutí

-Ještě bych měl jeden typ. Uživatel @PesBobes tiskne krabičky na fotopapír. Jsou pěkně lesklé o něco tužší, ale fotopapír jde špatně lepit. Myslím, že to lepí vteřinovým lepidlem (ale zde je reálné nebezpečí, že se stanete součástí krabičky)! Velký úsměv
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Petr Chytka
Odpovědět
#5
hrubý papier narezať, ako bolo spomenuté, alebo v mieste ohybu prejsť tupým nožom, prípadne "strižnou" hranou nožníc. To mám odskúšané po rokoch skladania papierových modelov
Zháňam rozšírenie Obliehanie. Keby si na ne niekde natrafil za rozumnú cenu, daj vedieť :)
Odpovědět
#6
(16.1.2019, 21:32)Curuj Napsal(a): hrubý papier narezať, ako bolo spomenuté, alebo v mieste ohybu prejsť tupým nožom, prípadne "strižnou" hranou nožníc. To mám odskúšané po rokoch skladania papierových modelov

 Ano víceméně souhlasím (viz. bod 1) RÝHOVÁNÍ) v prvním příspěvku! Usměvavý
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#7
čítal som od druhého (nového) príspevku Nerozhodnutý tak potom neviem kde Petr spravil chybu Myslí si svoje
Zháňam rozšírenie Obliehanie. Keby si na ne niekde natrafil za rozumnú cenu, daj vedieť :)
Odpovědět
#8
Myslím že se ti to povedlo, ale vybral jsis na úvod ty nejtěžší krabičky. Tyhle malé jsou opravdu peklo. Nejlepší je začínat těmi na základní hru. Jak píše @Chmura já používám papíry canon 220g až 260g a tisknu to na inkoustové CANON tiskárně. K lepení musím používat klasické vteřinové lepidlo. Usměvavý
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
#9
Chyba byla v síle materiálu! Ale o tom věděl, protože jsme to spolu konzultovaly. I když narýhuješ, tak při ohýbání dochází k praskání.

 ___________________________________________________________________________________________________________

 Krabičky s plastu jsem zatím neřešil, ale vím, že lze tisknout na fólii! Leckterá restaurace má takto vyrobené jídelní lístky. Usměvavý
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#10
Dekuji vsem za odpovedi.
i ten 300 gr papir se mi moc nelibi,ale silnejsi nemaji.
Ty praskliny po ohybani jdou hezky premalovat obycejnyma fixama.
tam kde ja tisknu nic nez papir nenabizeji,ale je zde jeste moznost vyzkouset samolepici papir a jeste si s tim vyhrat.
Odpovědět


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  DÍLNA Zeměměřiči - Výroba rozšíření Chmura 0 28 18.3.2024, 14:59
Poslední příspěvek: Chmura
  DÍLNA Archa úmluvy - výroba kartičiek p_stano 4 146 9.2.2024, 17:51
Poslední příspěvek: Jan Groot
  DÍLNA Výroba dřevěné figurky "Socha HIG" Chmura 0 23 23.1.2024, 0:22
Poslední příspěvek: Chmura
  DÍLNA Výroba kartiček-PŘELEPENÍ ORIGINÁLNÍCH KARET (Chmura) Chmura 27 2770 25.4.2023, 16:20
Poslední příspěvek: Chmura
  DÍLNA Polep papírových krabiček (jak na to) Chmura 0 46 18.3.2023, 2:59
Poslední příspěvek: Chmura



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)