CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
PRAVIDLA-VYŘEŠENO Starosta/vozíček x Dopisy/věže
téma založeno uživatelem LunarHexagon - 27.8.2018, 18:44

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Chmura 5 Eldenroot 2 LunarHexagon 4 Mroj 5
#1
V jednom dopise je zisk bodů za každého rytíře jakožto figurku ve městě, starosta je však v každém návodu, který mám označován vždy jako starosta, počítá se tedy do tohoto dopisu nebo ne, to samé s vozíčkem
Také si nejsem jistý, jestli je možné starostu či vozíček umístit na věž, případně jestli může vozík "přejet" na přilehlou věž po dokončení cesty a položit jinou figurku jinam
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
#2
1) Můj názor je ten, že bychom to měli brát z pohledu "funkce" a nikoliv figurky. Pokud umístím figurku (klasického družiníka, velkého družiníka, fantoma, starostu, vůz, ředitele, atd.) do města, tato se stává (a plní "funkci") rytířem. Tedy neupřesňují-li pravidle blíže, hledíme na ní obecně jako na rytíře. Tedy ano, započítával bych všechny figurky ve městě kromě stavitele, protože ten logicky rytířem není.

2) Dle oficiálních pravidel lze na vrchol věže umístit pouze malého a velkého družiníka a ředitele. Starosta i vůz jsou přímo jmenované figurky, které na věž umístit nejdou, takže tam vůz přejet nemůže.
[Obrázek: green-meeple.png] 
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
#3
(27.8.2018, 18:44)LunarHexagon Napsal(a): V jednom dopise je zisk bodů za každého rytíře jakožto figurku ve městě, starosta je však v každém návodu, který mám označován vždy jako starosta, počítá se tedy do tohoto dopisu nebo ne, to samé s vozíčkem
Také si nejsem jistý, jestli je možné starostu či vozíček umístit na věž, případně jestli může vozík "přejet" na přilehlou věž po dokončení cesty a položit jinou figurku jinam

CITACE PRAVIDEL:
2 body za každého rytíře: Hráč dostane 2 body za každého svého rytíře (figurku umístěnou v tomto okamžiku ve městě). Rytíři zůstávají ve městech.

To znamená:
Počítají se pouze figurky umístěné jako rytíři! Do města lze umístit pouze malou a vekou figurku družiníka, nebo figurku fantoma. Jiná figurka a to i když je umístěna ve městě nemůže být rytířem!

-Figurka Starosty a vozu NENÍ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ RYTÍŘEM a nelze za ni obdržet body!
_______________________________________________________________________________________________________

Kompletní souhrn kam lze a nelze umisťovat figurky nalezneš v úvodním příspěvku tématu Družiníci. Mrknutí
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
#4
CITACE Z PRAVIDEL:

Starosta - Figurku starosty můžete umístit na herní plán do města místo rytíře. Ve městě nesmí být v takovém okamžiku žádná jiná figurka hráče (ani družiník, ani starosta – platí tedy obvyklá pravidla pro umístění figurek, neutrálních figur jako např. víly z 3. rozšíření „Princezna a drak“ se to netýká).

Zde je to trochu nejasné, slovní spojení "místo rytíře", je zavádějící.

Vůz - Vůz je možné umístit na herní plán místo vlastní figurky za dodržení všech obvyklých pravidel, ovšem pouze na cestu, město, klášter nebo opatství. Na louku vůz umístit nelze.

Zde je to podobné, slovní spojení "místo vlastní figurky", je opět nejasné.

Ředitel - Figurku ředitele lze umístit na cestu, louku, město i klášter jako normálního družiníka pro všechny účely. Pouze není dovoleno ho použít jako artistu.

Zde je to ovšem bez debaty. Pravidla hovoří zcela jasně, že se ředitel bere jako normální figurka a v následující větě se přímo hovoří o mém obratu "použít jako artistu". Tedy stává-li se normální figurkou, může plnit různé funkce. A tedy být rytířem. Za započítáváním ředitele si tedy pevně stojím. Z5nou dedukcí ale lobuji i za uznání starosty a vozu i když pravidla nehovoří jednoznačně.

Podle mě je každá figurka, za kterou si započítávám body při uzavření města - rytířem!

Je potřeba odlišovat o typu figurky a funkci, kterou v danou chvíli plní.
[Obrázek: green-meeple.png] 
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
#5
Ano chápu, vše je závislé na tom jek která pravidla akceptují určitý druh figurky.

-Na Starostu a vůz mám opačný názor! Myslí si svoje (Podle mého názoru z vozu ani ze starosty nelze udělat pouhým umístěním rytíře, proč by jinak tyto figurky existovaly?) Ale samozřejmě se mohu mýlit! Smutný


Myslím, že by stálo zato prostudovat mezinárodní pravidla a podle nich zjistit kdo má vlastně pravdu... Zmatený
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#6
- Souhlasím, že jde o to, kterou verzi pravidel interpretujeme. Já interpretuji českou verzi od Mindoku v2. Ale je možné, že to jen překladatel špatně přeložil a v anglické, či původní německé verzi je to napsáno jinak.

- Třeba vůz nechápu jako nic jiného, než obyčejného družiíka. Ostatně se tak dá i používat, až na pár vyjímek s ním lze dělat naprosto to samé. Pouze ta figurka má navíc schopnost pohyblivosti. Proto ta figurka existuje. A starosta to samé (i když toho osobně moc rád nemám, přínos jeho funkce je spekulativní) s omezením, že lze umístit pouze do města, jinak je to opět obyčejný družiník, který má pouze proměnlivou sílu (stejně jako velký družiník je také úplně obyčejný družiník, jen má funkci dvojnásobné síly).
[Obrázek: green-meeple.png] 
Odpovědět
#7
osobně mám právě dilema vzhledem k tomu, že mám za to že pojmenování figurky jako "rytíř" je jen pojmenování všech figurek ve městě, jenže starosta, vůz ani ředitel nikdy jako rytíř v pravidlech pojmenováni nejsou, proto toto dilema, osobně bych byl radši, kdyby pro dopisy platilo prostě za každou figurku (kromě stavitele) ve městě bez ohledu na to, jestli je to ředitel, starosta nebo vůz.. vzhledem k tomu že jak již bylo řečeno se tyto figurky výsledně liší jen vahou v případě starosty, bonusovými body pro ředitele a možností přesunu vozu, ovšem plně chápu i to, že se jako rytíři nepočítají z logického hlediska, že starosta je starosta a tak dál
pokud je ale někde v nějakých pravidlech výslovně napsáno že pro potřeby dopisů to jsou nebo nejsou rytíři, pak by bylo vše vyešeno.. nejsem si jist jestli to existuje, ale bylo by dobré jestli někde jsou úplná pravidla pro interakci všech oficiálních rozšíření dohromady, někde jsem narazil snad i na dohady jestli drak může nebo nemůže sebrat statek, v pravidlech, které mám píšou, že jo, ale někdo říká, že nemůže, proto jestli někde jsou úplná oficiální pravidla
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
#8
Už v základních pravidlech se mluví o "umístění figurky jako... lupiče/rytíře/sedláka/mnicha". Tedy vezmu figurku včetně jejích vlastností a dovolují-li to pravidla, nechám jí plnit určitou funkci. Tak je to doslovně napsáno v pravidlech i pro Opata. "Opata však můžete také umístit na klášter jako mnicha." Tedy bez debat se opat v klášteře bere jako mnich a ne jako opat. Byly-by-li tedy teoreticky někde body za mnichy v klášterech, musíme počítat i opaty. A podobně jde podle mě se dostat do kláštera i s vozem či ředitelem - opět jsou v tuto chvíli oba mniši.
[Obrázek: green-meeple.png] 
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
#9
Tak je třeba vše  "rozseknout"!

-Tak zde jsou kompletní anglická pravidla (viz příloha). Když byl problém s interpretací pravidel většinou pomohla tato pravidla tak pomohl tento ucelený návod! Bohužel i v originálních pravidlech jsou chyby a nelze se na ně vždy spolehnout. Takže touto cestou prosím Angličtiny znalého člena   našeho fóra, aby do nich nahlédl a zjistil jestli v nich nenalezne řešení našeho problému.

Přiložené soubory
.pdf   S-CAR v7.4.pdf (Velikost: 7,06 MB / Nahráno: 29.8.2018, 7:02 / Stažení: 32x)
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#10
Tak na konci strany 131 jsem našel tohle: "Any follower in a city, including a Mayor or a Wagon, is considered to be a knight." neboli "Jakýkoli družiník ve městě, včetně starosty nebo vozíku, je brán jako rytíř." sice to není přímo pro dopisy, ale pro kruhy v obilí, ale předpokládám že to je globálně brané vzhledem k tomu, že není řečeno, že je to jen pro "potřeby" kruhů v obilí.
A na straně 60 jsem našel tohle: " Any follower, including the Mayor, that is placed in a city is considered to be a knight." neboli "Jakýkoli dužiník, včetně starosty, který je umístěn ve městě je brán jako rytíř." tudíž by už nemělo být pochyb... normální i velký panáček, fantom, starosta, ředitel i vozík jsou rytíři, když jsou ve městech a lze předpokládat obdobná pravidla o cestách a lupičích.

Jinak jen tak trochu mimo téma, nejsem sice nijak zkušený ohledně tvorby takovýchto stránek a jestli by to nebylo zbytečně složitý, ale myslím si, že by bylo dobré udělat něco na styl meeplepedie, ale s prvky n kartičkách jako zahrada, základy věže, kláštery atd. a co to dělá, jaké meeply tam můžete dát, případně porovnání v1 a v2 vzhledu a tak, ale je to jen návrh do budoucna, jestli se to někomu bude chtít dělat a tak.
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
[-] 2x   Chmura, Eldenroot
Odpovědět


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO Dopisy - Kartička č.8 v pravidlech Dalerin 2 42 8.1.2022, 19:32
Poslední příspěvek: Dalerin
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO Strážní věže (Watchtowers) - Mini rozširenie Bumsakalaka 15 2900 22.4.2021, 8:36
Poslední příspěvek: Bumsakalaka
  PRAVIDLA-VYŘEŠENO starosta, statek, výměna zajatců Radous 5 3822 10.5.2017, 13:50
Poslední příspěvek: Chmura



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)