CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

PRAVIDLA-VYŘEŠENO Několik minirozšíření a upřesnění pravidel (je toho víc)

téma založeno uživatelem LunarHexagon - 16.9.2021, 18:47 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 8 Chmura 1 LunarHexagon 8 peťul 3
Citace:Ovocné stromy:
1. Může sbírat ovoce i neběžný meeple (starosta, vozík, velkej,...)?
2. Při umístění fantoma a běžného meepla v jednom tahu kolem karty se stromem, bere hráč dvě ovoce?
3. Stavitel, selátko, víla (ač ta je neutrální figurkou, technicky vzato, dle mého do stejné kategorie s ní zapadá i drak), jakožto figurky, které může také hráč umístit místo normálního meepla, sklízet pro hráče ovoce?
4. Může i statek přinést ovoce leží-li rohem na sousedící kartě ke stromu či na rohu samotné karty se stromem?
5. Místo pro artisty bere ovoce jen za prvního, každého nebo žádného umístěného artystu?
6. Pokud Umístím kartu sousedící se dvěma či více stromy a na tu umístím meepla, beru si jen jedno ovoce nebo od každého jedno?
7. Meeple, který přijde tajnou chodbou, přiletí na stroji, objeví se kruhem v obilí či šipkou z 20-ti leté edice, vozík, který přejel po uzavření jeho předešlého území či užije obdobné metody dostání se na sousedící kartičku (tam by spadali i druhý a třetí artista), sbírá ovoce nebo se jedná pouze o nasazení meepla na právě přiloženou kartu?

1. Ano
2. Nie, nakolko je pravidlo, ak polozi na karticku alebo karticku v okoli figurku, moze tahat alebo predavat
3. Nie ide o specialneho meepla, dokonca si myslim, ze by nemalo byt mozne ani po polozeni Pastýř
4. Nie
5. Len za prveho, ak bol polozeny na prave polozenu karticu.
6. Toto nie je z HiG doriesene, ale v zmysle pravidiel ano, kedze si splnil podmienku pre prby aj druhy strom takze mozes urobit akciu s ovocim s oboma stromami
7. Nie, figurka musi byt polozena na prave prilozenu karticku
Odpovědět
Citace:Carcassonne: Lázně (Nová edice):
1. Zaleze do lázní jakákoliv figurka z právě uzavřeného území nebo jen "lidské" (běžný, velký, starosta, opat, ovčák) meeply užijí lázní nebo jen běžní meeplové
2. Specificky jak je to s vozíkem, protože pokud musí jít do lázní, ruší to jeho speciální vlastnost nebo by šel do lázní pokud by nejezdil?
3. Figurky poslané z luk pomocí statku nebo opati opouštějící kláštery/zahrady pomocí jejich speciální vlastnosti (předčasné vyhodnocení klášterů) jdou do lázní nebo ne?
4. Pokud uzavřu město/cestu se stavitelem, při vyhodnocení se mi vrací meeple a stavitel (dvě figurky bez ohledu na druh a účel), dělá to mého meepla imuního proti lázním nebo se stavitel nijak neuvažuje v potaz?
5. Pokud by se ovčák zastavoval v lázních (viz. bod 1.), jde tam pouze po zahnání stáda a zisku bodů nebo i pokud mu to rozežene vlk a hráč nedostane nic?
6. Věž, drak, katapult, mor, oslava (10/15 jubilejní) a podobné mohou ovlivnit návštěvníka v lázních nebo je tam i bunkr proti zmíněným věcem?
7. Dává návštěvník lázní body za cirkus v okolí?
8. Ovlivňuje katedrála ve městě nebo hostinec s jezírkem u cesty body za lázně v/u daných objektů?

1. Vsetky, okrem tzv. supporting, cize Figurka , Velká figurka , Starosta , Opat , Vůz , Ředitel cirkusu (Cirkus) , Fantom (Družina). Do kupelov ale nejde Pastýř pretoze nie je "meeplom"
2. Ak skoruje Vůz len sam, tak ide o kupelov
3. Ano ak skoruju vo faze 3 a su same
4. Dobry pokus ale nie, pretoze neskoruje Stavitel  ale figurka
5. Kedze nie je meeple. Cize neskoruje za ukoncene uzemie.
6. Drak urcite zerie panaka v lukach. Carcassonne: Oslava 15 (Nová edice) asi tiez. Carcassonne: Věž asi tiez! Katapol a mor nevie, to neviem pravidla
7. Ja by som dal.
8. Nie

Pridavam 9 otazku:
Ak stahujes Opat z neukoncenej zahrady alebo klastora tak nejde do kupelov, lebo nejde o skorovanie za ukoncene uzemie.

Citace:Carcassonne: Půlky I (Nová edice) a Carcassonne: Půlky II (Nová edice) :
1. Pokud mám "žolíkovou" kartu s opatstvím, umístitelnou použe do "děr" v mapě (musí sousedit na všech čtyřech stranách při umisťování) , stačí, že "půlka" sousedí s touto kartou právě tou chybějící stranou nebo musí sousedit tou stranou, kde karta fyzicky je (všude se "půlky" považují za celou kartu, podle toho, co jsem viděl)
2. Položím "půlku" vedle ovocných stromů nebo míst pro artysty, zcela jistě mohu dělat ovocnou akci nebo přidávat artystu, co když přidám druhou "půlku" k té první (takže nyní společně tvoří jakoby normální kartičku), mohu opět provést ovocnou akci (s přiložením meepla samozřejmě) nebo přidat artystu, jako by se jednalo o zcela jinou sousedící kartu nebo se to bere, že to jako nová karta vlastně není?

1. Za obsadenu karticku sa berie standardny stvorec a staci ze tam je umiestnena jedna polka v lubovolnom otoceni, berie sa toto miesto ako obsadene. Cize pre ucely opatstva staci ze budu polky sa dotykat len vrcholom, je toto miesto vhodne pre polozenie.

2. Ano, pretoze si polozil karticku do okolia stomu alebo miesta pre artistov.

Citace:Carcassonne: Hrady Německo II (Nová edice) :
1. Na které půlce dvojkarty se nachází meeple, který obsadil hrad pro účely cirkusu, draka, věže, létajícího stroje a podobně?
2. Lze užít vozík k obsazení hradu a použít jeho "přejetí" z/do hradu pomocí přilehlých cest u hradu?
3. Myslí se "zůčastněným hradem" hrad pouze umístěný hrad na mapě nebo každý hrad ve hře (tedy i ty v zásobách hráčů, taky mám za to, že se nepočítají žetonkové hrady z rozšíření "Mosty a hrady)?

1. Na oboch
2. Ano
3. ? tomuto nerozumiem, lebo si nenapisal, ktoreho pravidla sa tato otazka tyka

Citace:Carcassonne 3: Rolnická vzpoura:
1. Ovlivňuje vzpoura jakkoliv meeply ve městě Carcassonne nebo v Lipsku?
2. Ovlivňuje vzpoura ostatní než jen běžné meeply jako vozík, starosta,..?
3. Ovlivní vzpoura útočící na město i figurku na hradě udělaného z 2-kartičkového města pomocí žetonu, pokud ano, při převedení města na hrad, pokud je figurka nastavena na chráněnou, zůstává tak?
4. Pokud vzpoura ovlivňuje i vozík a lze ho tedy chránit, zůstává chráněn i po přejetí nebo se po tomto resetuje?

1. Nie, figurke v Meste Carcassonne, v Lipsku a na Kole osudu su chranene
2. Oficialne podla pravidiel nie, ale ano. Kedze pravidla hovoria, ze hras na vlastne nebezpecestvo pod hrozbou smrti
3. Nie, kedze uz nejde o Rytiera ale Hradneho pana, kazdopadne, je stale chraneny
4. Nie resetuje sa az po vrateni hracovi do jeho drzby

Carcassonne: Trhy v Lipsku (Nová edice) som este nehral, takze tu nepomozem :(
Odpovědět
Citace:Carcassonne: Hrady Německo II (Nová edice) 
3. Myslí se "zůčastněným hradem" hrad pouze umístěný hrad na mapě nebo každý hrad ve hře (tedy i ty v zásobách hráčů, taky mám za to, že se nepočítají žetonkové hrady z rozšíření "Mosty a hrady)?
4. Lze přes hrad umístit most jako přes normální kartu (jen tak, že plní základní mostová pravidla, takže louky naproti sobě a jen přes tu kratší stranu dvojkarty, tudíž jeden most přes hrad, dva hrady tuto podmínku splňují), pokud to lze, omístěná cesta se poté počítá jako cesta "na dvojkartičce" a benefituje tak z daných (třech) bonusových bodů?

3. Mysli sa lubodovlny nemecky hrad na hracej ploche. Cize ak spojis jednou cestou dva rozne hrady, ziskavas bonus za kazdy hrad, ak ale jednou cestou spojis jeden hrad (cize taka okruzna cesta okolo hradu), tak ziskas len jeden krat bonus
3B. Pozor, nemecky hrad je dvojkarticka, cize ak mas cestu v ktorej je zaratana prva polovica karticky aj druha polovica karticky, ziskavas za to 2 body nie len jeden.
4. Ak polozit most ide tak ano, ale nerata sa do bonusovych bodov, pretoze ta cesta mu ustit do hradu. To je ako dialnica nad dedinou, ona do dediny nejde, len tam robi tien, hlug a smog.

Citace:Carcassonne: Trhy v Lipsku (Nová edice) 
Trhy v Lipsku:
7. Lze sebrat meepla z Lipska zpět oslavou (10 a 15-ti letá jubilejní minirozšíření)?

Pozor tu musim opravit @peťul -a.
7. Ano je to mozne, je to priamo potvrdene HiG.
[-] 1x   peťul
Odpovědět
Co sa tyka Drak -a tak teoreticky na kartu ist moze, ale panacikovia v Trhy v Lipsku su chranene. Zaroven drak nemoze ist cez Mesto Carcassonne, moze ist len po obvode.
Odpovědět
Hmm, co sa tyka fantoma, tak to je jeden z vykladov pravidiel. Skusim sa spytat Meepledrona, nie som si tym ale isty, mozno aplikovali nejake ine pravidlo z ineho rozsirenia.
Co sa tyka polozenia karty priamo na kartu stromu, tak urcite.
Odpovědět
(23.9.2021, 13:07)peťul Napsal(a): Pokud jsi koukal na český překlad tak zrovna u tohoto nemusí být stoprocentně přesný. Mám tam poznámku že se na to musím ještě podívat. V uvedeném příkladu je že hráč může provést až 6 akci - což jsem ještě úplně nepochopil.

Tam sa to mysli, ze prilozis panacika a dookola su tri ovocne stromy, a prilozis aj fantoma a tak ziskas dalsie tri akcie pre ovocne stromy. Takze 6 akcii.
Ale mne sa to velmi nepaci. Lebo akciu ziskas, ked polozis panacika pri polozeni akcie. Cize to je taka vec, ze kedy sa vyhodnocuju.  Pretoze tym, ze to je vo faze 2, tak je to tazke. Ale teoreticky ono to je podla mna medzi 2 a 3, cize po skonceni polozenia dreva ale nie je to sucastou skorovania ukoncenych uzemi.

A tak sme to napisali objaja nezavisle, asi by som mal refreshovat stranku :D
Kazdopadne, toto je "house" rule. Nakolko Carcassonne: Družina je pre povodnu verziu. A v novej verzii sa absolutne nikde nespomina. Hoci zaciatkom roka vypredavali sklady a boli tam aj nejaky fantomovia na cundco.de :D
[-] 1x   peťul
Odpovědět
(23.9.2021, 20:04)peťul Napsal(a): Nemůžu v pravidlech pro Carcassonne: Ovocné stromy (Nová edice) nikde najít nějaký text který by přímo zodpověděl co se tu ptá @LunarHexagon 
Citace:ovocné akce se provádí za každou kartu se stromy, se kterou sousedí přiložená karta, pokud na ni dáš meeple
If you have deployed a meeple, you may now perform either one of the following two actions. If a player in a later turn places a tile adjacent (vertically, horizontally or diagonally) to a tree tile and places a meeple on the tile, he may also perform one of the following two actions.

Presne znenie neviem bo to mám na chate.

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku
Odpovědět
(23.9.2021, 21:13)LunarHexagon Napsal(a): ohledně těchto nověších příspěvků zde, v tuto chvíli jsou mi ovocné stromy celkem jasné a tak už se neptám, jen jsem prohlížel tu wiki stránku a narazil jsem na tvrzení ze kterého tohle vyplynulo, vzhledem k tomu, že bylo probráno i několik věcí, kde nebylo zcela jasné, jak se to má s fantomem či více stromy v okolí karty, přidal jsem to sem, nejsem si jist do jaké míry můžu brát informace z té wiki stránky jako určující a rozhodující, je mi jasné, že některá pravidla nevznikla přímo a jsou jen odvozena
Konkrétne toto ohľadom fantóma vzniklo ako konsenzus komunity.

Odoslané z SM-A202F pomocou Tapatalku
[-] 1x   peťul
Odpovědět

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)