CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x


Avatar
DÍLNA ulehčení výroby kartiček
téma založeno uživatelem borks - 13.11.2016, 12:52

Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
borks 2 Chmura 11 Eldenroot 5 Ivča 2 Jana.Zat 2 janlev 1 Monika Černá 1 Prsho 3 Skubin 5 Stroulger 3
#1
Vzhledem k množství kartiček, do kterých jsem se v poslední době pustil, jsem hledal všelijaké pomůcky na urychlení a zjednodušení výroby  Usměvavý Nakonec se mi celkem osvědčila stará řezačka na výkresy, která celkem bez problémů zvládá řezat i mnou používaný recyklovaný karton o tloušťce 2mm (používá se třeba na podklady palet při dodávání všemožného zboží). K mé radosti, po výrobě kartičky řezačkou, jsem dosáhl i efektu mírně slisovaných hran  (což je u originálních karet způsobeno pravděpodobně strojní raznicí nebo lisem)... mimo to se mi výroba o hodně zrychlila, protože zalamovákem to byla fakt fuška  Velký úsměv ... a občas ujelo pravítko... díky již zabudovanému pravítku dosahuji i vyšší přesnosti (45x45mm) mírná úprava a nedostatky po řezačce se dají celkem obstojně upravit již zmiňovaným zalamovacím nožem  Mrknutí 
Co se postupu týče tak lepím nejdříve celý vytištěný arch předních stran na karton, který po řádném vyschnutí ořezávám na požadovanou velikost dle vodících čar, pak lepím vystřiženou zadní stranu a upravuji konečnou podobu kartičky (rohy, přesahy zadní strany atd...) 

Po použití řezačky se mi občas stane, že se kartonu hrana, nebo roh má snahu rozlepovat... v tom případě požívám seříznutou špelku nebo párátko namočené do Herkulesu a dostanu se i do takových defektů, které se krásně zalepí.

Samozřejmě ne všechny kartičky se mi povedou na 100% takže výroba v každém případě vyžaduje trpělivost a pevné nervy  Velký úsměv

ps. přikládám pár fotek mého velkovýrobního koutku  Mrknutí

s provoláním Carcassonne zdar 
Borks  Usměvavý

Přiložené soubory Miniatury
       
Borks   [Obrázek: brown-meeple.png] 
#2
Paráda! Díky za tip. Mrknutí
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#3
Ano, řezačku jsem taky zkoušel ale jsem na to levej. Mám teda jiný typ s kolejnicí.
Odpovědět
#4
Vím, že záleží na papíru, na který se tiskne, ale má někdo skušenost s nějakým krycím lakem na závěr.
Jinak, taková řezačka by se mi taky hodila, moc šikovná věc.
Odpovědět
#5
(15.11.2016, 20:23)Stroulger Napsal(a): Vím, že záleží na papíru, na který se tiskne, ale má někdo skušenost s nějakým krycím lakem na závěr.
Jinak, taková řezačka by se mi taky hodila, moc šikovná věc.

zkoušel jsem impregnovat klasickým bezbarvým lakem ve spreji... musím teda říct že výsledek nic moc... obrázky se sice nerozpíjely, ale musel jsem aplikovat opravdu jenom tenkou vrstvičku a nepřipadalo mi to, že to má moc velký výsledný efekt (když jsem nastříkal více, tak to mělo snahu dělat bublinkatý povrch) po zaschnutí se trošku změnil odstín barev a možná se o něco zvětšila pevnost kartičky...
Borks   [Obrázek: brown-meeple.png] 
[-] 1x   Chmura
Odpovědět
#6
Změna barvy, rozpíjení, krabatění, to všechno jsou moje zkušenosti z pokusů s laky. Možná to neumim správně aplikovat, možná nemám správný prostředky k tomu, ale zatim co pokus, to omyl. Nezkoušel někdo něco na bázi silikonu (samozřejmě nemyslím silkal apod. na mazání Velký úsměv ).
Odpovědět
#7
(15.11.2016, 21:18)Stroulger Napsal(a): Změna barvy, rozpíjení, krabatění, to všechno jsou moje zkušenosti z pokusů s laky. Možná to neumim správně aplikovat, možná nemám správný prostředky k tomu, ale zatim co pokus, to omyl. Nezkoušel někdo něco na bázi silikonu (samozřejmě nemyslím silkal apod. na mazání Velký úsměv ).

 No to zatím ne, jen jsem prohlížel několik stránek s papírovými modely, ale zatím jsem neměl odvahu to vyzkoušet. Smutný

 ODKAZ:

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]



 ODKAZ:

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

Chmura Zelený meeple
Odpovědět
#8
Mám akrylátovej sprej od jiný značky a nemám s tím dobré zkušenosti, ale podotýkám, že jsem ho vždy použil na obyčejný papír. Vícegramážové lesklé papíry xeroxů jsem zatím nezkoušel. On ten jejich tisk zas tak levný podle mě není.

Jinak BTW k pointě tématu - jestli má někdo problémy s rovným stříháním, tak spíše vyštracháte někde na půdě malou řezačku na fotografie, jestli rodiče či prarodiče v dobách minulých doma sami vyvolávaly fotky. Ale, jak jsem už řek, tahle je šikovná Usměvavý .
Odpovědět
#9
(15.11.2016, 20:23)Stroulger Napsal(a): Vím, že záleží na papíru, na který se tiskne, ale má někdo skušenost s nějakým krycím lakem na závěr.

Už jsme to tu někde dříve řešili - zkoušel jsem lak, bohužel se barvy rozpijí a nebo se to celé zkrabatí jak popisoval kolega výše. Dobrou zkušenost jsem měl s lepidlem Herkules na puzzle - vytváří ochranný film, ale je to dost piplačka a člověk musí hooodně opatrně aby se barvy nerozpili - moc dobře na tom hladkém papíru nedrží po navlhčení.
Odpovědět
#10
Někde na webu jsem četl (to jsem ještě nehrál, takže už nevím kde) o výrobě kartiček pomocí pevnější oboustranné pásky místo lepidla.
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Odpovědět


Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  DÍLNA Výroba kartiček-PŘELEPENÍ ORIGINÁLNÍCH KARET (Chmura) Chmura 27 2 771 25.4.2023, 16:20
Poslední příspěvek: Chmura
  DÍLNA Výroba kartiček Eldenroot 125 54 518 5.2.2021, 22:46
Poslední příspěvek: Bumsakalaka
DÍLNA Stažení kartiček Langikp 11 1 281 4.1.2021, 15:25
Poslední příspěvek: Bumsakalaka



Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 4 host(ů)