Nepřihlášený uživateli, vítej na našem fóru! Pro zpřístupnění všech funkcí, stahování obsahu a přístupu do sekce "Ke stažení" se prosím PŘIHLAŠ nebo ZAREGISTRUJ.
Vítejte návštevníku! Registrovat se
Přihlásit/registrovat se přes:
1. ROZŠÍŘENÍ:
celá krabice - tzn. základní sada, kupci a stavitelé, hostince a katedrály, dopisy, zlaté doly, opat, mág a čarodějnice, přívozy, zbojníci, létající stroje, řeka, kruhy v obilí
2. POČET HRÁČŮ: dva
3. KOMPATIBILITA:
- hratelnost dobrá, jen kruhy v obilí bereme spíš jen jako kartičky (tohle nám nějak nesedí, nebo s tím neumíme ještě od Vánoc pracovat ). Jinak asi nejde úplně k sobě použít dopisy a zbojníky zároveň (nebo ano, ale bez figurek dam, protože pak když může zbojník konečně nekoho oloupit hráč jezdí druhou figurkou u které zbojník zrovna nestojí - a nebo to snad hrajeme špatně? )
4. PRAVIDLA:
- žádné pravidlo jsme neupravovali (jak říkám, až na ty kruhy v obilí - použity jen kartičky)
5. HODNOCENÍ HRÁČŮ:
- super! není co dodat, baví nás to!
6. BODOVÝ ZISK: : 411, : 325
7. HERNÍ ČAS: kolem 2 hodin, hrál jsem se synem (9let)
(9.1.2021, 8:44)Chmura Napsal(a): Opravdu hezká hra. Ještě bych doporučil dvojkarticky s Německými hrady.
ty máme taky (ale tady zrovna nebyly použity), někde jsem ale viděl že někdo udělal i český hrady (bude to nějaká neoficiální úprava) to by mě lákalo asi víc... stavět krajinu třeba okolo Vranova, Lednice nebo Hluboký... nemáte to někdo?
1. Základ + Německé hrady + Labyrint + Ovocné stromy + mýtné + ovčák (pouze figurka a žetony ovcí) a pouze kartičky opatství + Německé kláštery
2. POČET HRÁČŮ: 2
3. KOMPATIBILITA: Všechna tato rozšíření máme doma ani ne týden a tak jsme je zkoušeli jen 1x s tím že mýtné jsme teď hráli úplně poprvé. Co nám ještě úplně nejde je asi Labyrint (zbytečně krátké cesty k němu). Co se mi jako hodně líbí jsou Německé kláštery, tam člověk fakt nabere hodně bodů a i na tom ovoci se dá sklidit celkem dost. Úplnou novinkou pro nás bylo mýtné, pravidla se mi napsaná zdají težší než je realita a můj první dojem je, že se toto rozšíření bude hodit hlavně jako doplněk nějaké opravdu větší hry (tady mi přišlo že těch možností k pořádnému zisku nebylo tolik - podařilo se mi otočit mýtnici na 2, ale už jsem z toho nevytěžil žádné body)
Jinak ale všechna tato rozšíření jsou spolu hratelná, nebo jsme aspoň neměli žádný problém.
4. PRAVIDLA: žádné svoje úpravy jsme nedělali a zkoušeli se držet pravidel
5. HODNOCENÍ HRÁČŮ: Přislo mi, že člověk při přemýšlení jak s dalším rozšířením nabrat více bodů trochu opomíná atakovat protihráči města a ty celkově nevznikají tak velká (ale možná to bude i tím, že použit byl skutečně jen základ, při 1 a 2 rozšíření by to bylo asi veselejší)
6. BODOVÝ ZISK: 286:236 žena dost bodovala při sklizni a prodeji, já zase víc na Něm. klášterech, přesto jsem ale dostal na prdel (nevadí, já jsem hlavně rád, že se mnou někdo hraje )
7. HERNÍ ČAS: cca 1 hodina
Další nové rozšíření které je v plánu vyzkoušet jsou lázně a pak hned rolnická vzpoura
1. Základ + 2 kartičky opatství, stavitel, starosta, prasátko, Rolnická vzpoura, Strážní věže
2. POČET HRÁČŮ: 2
3. KOMPATIBILITA: Vše spolu funguje co se hratelnosti týče bez problémů. Bylo to poprvé co jsme hráli rolnickou vzpouru a můžu říct, že jsem se u toho jako i dost nasmál.
4. PRAVIDLA: Jen doufám že jsme pravidla pro nás nového rozšíření pochopili správně, tedy když jsem dostal kartičku vzpoury (kostel) tak jsem si vzal všechny nechráněné družiníky z kostelů zpět do zásoby bez bodů (v mém případě 2x kostel po 8). Sranda byla i při vzpouře v měste o které se bojovalo se Starosty a já měl navrh o jednoho panáčka, přišla vzpoura, síly se vyrovnaly, body potom za uzavřené město šlo na půl Strážní věže zase body dávají, hrajeme je po dotazech na fóru tak, že postavíš meepla na danou část kartičky (pokud to nabízí tak buď město nebo cestu a až se tato část uzavře bereš bonus (pokud dám meepla na cestu a dřív se uzavře část s městem neděje se s bonusem nic) nabízí se mi tu otázka s Fantomem... dal bych na kartičku se strážnou věží panáčka na cestu, fantoma do města a při uzavření jednoho bych bral bonus a při uzavření druhého logicky taky ne? kdyžtak mě opravte.
5. HODNOCENÍ HRÁČŮ: Pokud člověk neochrání pořádně své panáčky (na což jsme při naší první hře s tímto rozšířením celkem zapomínali) tak se neuvěřitelně mění vývoj hry a Vaše plánování je v ... háji .-)
Ahoj, tak ještě Vám sem napíšu naši včerejší mega hru a pak už Vám dám na chvilku pokoj (ať tu nepřispívám jen já )
1. Základ + 1 a 2 rozšíření komplet, Německé kláštery, kartičky z 5 rozšíření, zlaté doly, letájící stroje, opatství, král a loupeživý rytíř
2. POČET HRÁČŮ: 7
3. KOMPATIBILITA: úplně bez problémů
4. POPIS HRY: v tolika lidech jsme to ještě nehráli, celkem to trvá než to oběhne celé kolo, bodový zisk se hoodně rozdělí a rozdíly nejsou tedy tak velké a nějaké velké plánování nepřichází v úvahu, takže každý bodík je dobrý. Jinak jsme to s rozšířením nějak nepřeháněli, protože 3 hráči to hráli poprvé a 2 po druhé, takže jsme na ně museli trochu opatrně a toho večera byla toto druhá hra (v té první byl jen základ aby to trochu pochopili) Jinak největší boj se vedl o město vlevo (označené na obrázku) snažil jsem se tam dostat velkým panáčkem z boku, ale byl jsem odříznutý, nicméně jsem přiložil jinou kartičku s malým panáčkem a všichni se divili co to ještě zkouším když ve městě je převaha žlutého a fialový se tam taky cpe s velkým když už tam jednoho malého má. úkol zněl jasně - nesmí projít (muž s koženou brašnou ) a tak jsem odříznul velkého fialového a poměr ve měste v tu chvíli byl takovýto:
žlutý 3
fialový 1
zelený 2
oranžový (já) 1
JENŽE ... dostal jsem kartičku létajícího stroje a proletěl jsem se velkým panáčkem a už jen zbývalo odříznout alespoň 1 žlutého (aby bylo město jenom moje ) a to se mi povedlo položením opatství kdy jsem odříznul malého žlutého a měl tí pádem ve měste převahu - bodový zisk 63 bodů + kartička krále (na konci dalčích 19bodů) a asi 6 žetonů zboží (na konci dalších 20bodů ), což rozhodlo o mém vítězství, ale jinak parádní hra a boj o město!
5. HODNOCENÍ: super hra a jsem rád že to začalo bavit i ostatní a všichni si pokládali otázku, jak je možné že nám tato hra tak dlouho unikala protože hry hrajeme celkem hodně a tuto máme teprve od Vánoc.
Ahoj. Dneska bylo venku hnusně a tak jsme se rozhodli se synem (10), že si konečně zahrajeme to co už bylo dlouho v plánu a sice základní hra + všechna velká rozšíření... no nakonec se k tomu ještě něco přidalo, takže tady je obsah celé naší dnešní hry:
Základ + 1-10 velké rozšíření, opat, řeky, létající stroje, Ovocné stromy, Přívozy, Zlaté doly, Německé hrady, Obelisk, Fantom
Samotná hra trvala čistého času 3h, jinak i s přípravou a uklízením něco málo přes 4h.
Vašík 648 : 838 Fanny
snažil jsem se hned dělat čárky za každé město a cestu (6.rozšíření) a došel jsem k tomuto počtu: uzavřených měst bylo 45 a cest 79 (ale znovu to už nikdo nepřepočítával )
Celá hra byla fajn, ale ke konci už celkem náročná na soustředění. Některá rozšíření v takové velké hře podle mě trochu ztrácí smysl.... třeba drak, ten chodil opravdu téměř na prázdno...
Ale jinak příjemné páteční odpoledne
(30.11.2021, 19:11)skautik Napsal(a): Koukám, že se tady taky někdo rozjel. Otázka na tělo - u kterých pravidel si nejste jistí výkladem? Čím víc toho je, tím víc si připadám jako v autoškole - přemýšlím, co má přednost a která barvička bude skórovat. A že už jsme párkrát došli k situacím, kterou prostě ani v těch pravidlech nedohledáš... Naštěstí to tu může fungovat stejně jako na té křižovatce - nutné je se dohodnout.
Při této hře jsem na žádný problém asi snad ani nenarazil, ale samozřejmě takové situace v minulosti nastaly a nebylo jich zrovna málo (teď si je ale nevybavím, vím že jsem tenkrát při hře asi 5lidí řešil nějaký problém u cirkusu). Dřív když byl nějaký problém, tak jsem to napsal na forum a bylo mi to vysvětlené - teď si zrovna vybavuju Strážné věže... jinak ještě k této naší megahře, jediné co jsme se domluvili že nebudeme hrát je 1 bod za vílu když ji máš u sebe - pokaždý na to skoro zapomínáme.
(30.11.2021, 19:11)skautik Napsal(a): Koukám, že se tady taky někdo rozjel. Otázka na tělo - u kterých pravidel si nejste jistí výkladem? Čím víc toho je, tím víc si připadám jako v autoškole - přemýšlím, co má přednost a která barvička bude skórovat. A že už jsme párkrát došli k situacím, kterou prostě ani v těch pravidlech nedohledáš... Naštěstí to tu může fungovat stejně jako na té křižovatce - nutné je se dohodnout.
Při této hře jsem na žádný problém asi snad ani nenarazil, ale samozřejmě takové situace v minulosti nastaly a nebylo jich zrovna málo (teď si je ale nevybavím, vím že jsem tenkrát při hře asi 5lidí řešil nějaký problém u cirkusu). Dřív když byl nějaký problém, tak jsem to napsal na forum a bylo mi to vysvětlené - teď si zrovna vybavuju Strážné věže... jinak ještě k této naší megahře, jediné co jsme se domluvili že nebudeme hrát je 1 bod za vílu když ji máš u sebe - pokaždý na to skoro zapomínáme.
Fanny
ale zas tá vila je len na tvojej pozornosti či si dáš bod alebo nie... na to by ťa protihráč nemal upozornovať.. dáš si bod alebo nedáš... neveríte ale počas hry sa stým dájú celkom slušné body získať okolo 20-30 bodov. čo niekedy môže rozhodnúť..
Já vím, ale hraju to hlavně se svým 10 letým synem a jsem rád že si všechna ta pravidla rozšíření/kombinace (a nejen této hry) pamatuje a umí s těmi rozšířeními pracovat, nějaká víla mi je v tomto případě ukradená
Tak po náročném hudebním víkendu jsem se rozhodl že neděle bude trochu odpočinková a s dětičkama dáme na stůl nějaký Carcassonne a tak se na stůl dostala zimní edice s perníčkem a k tomu Fannyho akční karty a potom ještě přišla dcerka s tím, že by si chtěla zahrát Karetní Carcassonne - no přece jí neřeknu ne