CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

Riečne prístavy - fanušikovské rozšírenie
Diskusia ohladne vylepšenia pravidiel

téma založeno uživatelem Mati - 2.4.2026, 15:13 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Bumsakalaka 1 Derrick 2 LunarHexagon 3 Mati 5 šmoula 1
vskutku zajímavé, sám jsem přemýšlel nad využitím řeky dál, než je zvětšení startovací oblasti a tohle vypadá skvěle, možná by mohla být ještě běžná karta řeky s malým přístavem, kde by se dal využít nějaký menší bonus pokud se tam zastavíš (třeba jen 1 bod), anebo vymyslet více bonusů pro více přístavů, aby bylo možno hrát i s rozvětvenou řekou (to by pak dalo i tu taktickou složku, že se rozhoduješ, do jakého přístavu zajet), možná alespoň variantu, kde pramen a koncové jezírko budou ve hře a řeka prochází zkrz jezera s přístavy, pak by se dal určit nějaký optimální rozsah vzdáleností přístavů s libovolným počtem dílků řeky ve hře (hádám, že z testování je možný, že prostě bude nějaká vzdálenost dělat loďky moc OP nebo zanedbatelně slabé a já osobně mám rád dlouhou anebo více řek na start hry), ale jak jsem řekl, tohle vypada fakt náramě a dokázal bych si představit, že jednoho dne něco takovýho by mohlo být i oficiální rozšíření

pár zcela nezávazných nápadů k zamyšlení bych měl, samozřejmě jsem to nezkusil hrát, je to soubor nápadů jen tak z prvního dojmu a je možné, že něco už bylo promyšleno a zamítnuto z dobrého důvodu, nebo tak

pokud žeton T6 přidává sílu +1 pro malou i velkou (hádám, že by mohla jít i pod starostu, fantoma, cirkusáka a tak), jen bych asi změnil grafiku, aby to tam psalo +1, než =2, bylo by to asi trochu jasnější, případně by mohl fungovat jen pod základními meeply, případně všemi meeply se sílou 1 a ne pod starostou (pokud má sílu 2+) ani velkým meeplem

možnost prodat tajemný náklad před jeho "otevřením" v přístavu místo odhalení a použití bonusu, možná umožnit hráči, aby ho prodal za body jinému, nebo jen prodat ho "NPC" za několik bodů (asi 5 zní z fleku jako vyvážený počet), při tom by se ale neodhalilo, co tam je, takže by se nevědělo, co se vlastně prodalo a je mimo hru(ať už rozbytá bedna nebo bonus, kterej by ti dal 10 bodů), ale byla by to jistota jasných bodů, po otevření nelze prodat

možná by se mohly blokovat přístavy na více návštěv, pokud se hraje jen ve 2-3, než 4-6, ale na to by se asi muselo zahrát několik testovacích her zkusit, jak moc je to omezující

karta majáku, zamíchaná mezi běžné karty, funguje podobně jako klášter, ale nelze tam dát opata, jen ostatní figurky umístitelné na klášter, jako strážce majáku, neovlivňují ho ostatní prvky ovlivňující kláštery (počítání meeplů a předčasné vyhodnocení na klášterech, vinice a kopec s kacířem v okolí atd), ukončení obestavěním 8 ostatními kartami, pak se meeple vrací a hráč dostane +9 bodů (jako klášter), kdo by si maják zabral (pro tento bonus nemusí mít převahu, jen přítomnost figurky jako strážce majáku stačí, pomocí létajících strojů třeba) dostane +1 k pohybu vlastní loďky v okolí karty (stejných 8 okolních karet uzavírajících maják), to je i pokud loď právě vplula i právě vyplouvá anebo i proplouvá okolím majáku, tento bonus končí, jakmile je maják uzavřen (a figurky se vrací hráčům), pokud není v dosahu řeky, žádný bonus lodím nemůže dát

možnost převést zboží, které by fungovalo jako zboží z rozšíření kupci (kdo má nejvíc, dostane body), nebo jako zlato (každej dostane body v závislosti na tom, kolik zboží má, víc ho dělá ještě efektivnějším), nebo jako ovocné stromy, kde kombinace zboží různého typu může být "prodána" za body (to by i mohlo být "exotické ovoce" prostě fungující zcela jako ovocné stromy, jen s jiným zdrojem, jako takovej "žolík" ke stromům)

v tajemných bednách by mohlo být i něco jako okamžité vyhodnocení cirkusu anebo ovcí, pevná hodnota pro "předčasné" vyhodnocení cirkusu bez toho, aby se odhalilo, co je pod cirkusem, který zůstává na místě, pro ovčáka by to prostě mohlo dát pokyn "akce ovčáka" (zažeň stádo/losuj ovci) jako kdybys rozšířil louku

integrace jiných rozšíření

dal bych, že obecně druhý+ tah (stavitel, dopisy, atd) už lodí nehýbe bez ohledu na (ne)pokládání figurek
asi by se ani nemuselo počítat i přidávání figurek pomocí kruhů v obilí, ale možná spíš jo, nevim, co by bylo lepší pro tento případ

napadá mě samozřejmý problém s drakem (případně morem), jak interaguje s loděmi
drak (ani mor) nemůže na přístavy, podobně jako nemůže do města Carcassonne, ale může na kraje jezer (kolem obvodu), lodě na velkých jezerech jsou v bezpečí, meeplové, kteří se nějakým způsobem dostali na prvky na kraji karet s přístavy (části města/cesty pomocí létajících strojů/tajné chodby) ale chráněni nejsou
pokud drak přijde na políčko s loděmi, lodě "ustoupí" zpět (maximálně jednou za tah, protože by to snadno mohlo být využito k "odtlačení" lodí dost daleko), nebo, pokud drak přeletí nad políčky s loděmi, lodě jsou "ochromeny" a následné kolo se nepohybují bez ohledu na (ne)pokládání meeplů (lodě byly poškozeny a opravují se nebo se musely schovat u břehu před drakem nebo něco takovýho)
pokud je drak na kartě s řekou, lodě na tuto kartu nemůžou, nelze tedy ani proplout za tuto překážku, pokud drak končí let na kartě s loděmi, lodě na této kartě stojí, jedinej problém je v tom, že lze zablokovat řeku na podstatnou část hry i "omylem" ale taky to ovlivní všechny hráče a tak je na nich, jestli se draka budou snažit držet na ni a blokovat lodě nebo ho poslat jinam a využívat je, možná omezit, kolikrát drak může stoupnout na řeku nebo jestli drak může vůbec svůj poslední posun ukončit na řece, případně přidat to, že hráč, který inicializoval pohyb draka, který skončil na řece (položil kartu se symbolem pohybu draka, ne ten, který poslední drakem hýbal) ho musí posunout jeho příští tah z řeky pryč na nějakou sousední kartu bez řeky, pokud předtím opět nedošlo k pohybu drakem
morem by lodě asi proplouvat mohly, ten by lodě blokoval mnohonásobně víc

dopisy
přidání karet dopisů ovlivňující lodě, například
+1 k pohybu lodi v tomto tahu
odblokování libovolného přístavu (odebrání vlastní či protihráčovy kostičky)
otočit loď hned
okamžité otevření vlastní tajemné bedny
[Obrázek: green-meeple.png]L.H.[Obrázek: green-meeple.png]
[-] 1x   Mati
Odpovědět
chápu, že další prvky jako extra karty krajiny nebyly zamýšleny a že to má být jen o řece, opustíme tedy rozšíření rozšíření

žetony na ovce/cirkus nebo jiné specifické pro konkrétní funkce by se asi ze hry vyřazovaly, pokud by to rozšíření nebo funkce nebyly ve hře, osobně si myslím, že takové specifické věci by tam místečko mít mohly, ale chápu, že by asi mohlo být peklo balancovat decentně hru kolem hromady kombinací rozšíření, stejně tak chápu to, že nechceš kopírovat jak nebo co už bylo udělaný jinde, i když by to pořát nebylo úplně stejný

prodej žetonů před jejich otevřením, chápu že nějaká aukce mezi hráči by to dost zpomalila, ale neotevřený náklad prodat za body místo bonusu by za mě stále byla solidní možnost, je to jako rozhodnutí dělat gambling nebo jít na jistotu, ale je pravda, že ten se už udělal převozem zboží místo použití jinýho přístavu, tak je to asi trochu navíc

(7.4.2026, 9:49)Mati Napsal(a): 1. tu nerozumiem prečo chceš zabiť základné pravidlo a to že v každom regulárnom ťahu ak umiestniš/neumiestniš figúrku tak sa môžeš pohnúť loďkou. Predsa tu ide o šikovnosť ujsť hráčovi loďkou oproti ostatým. Aby loďky plávali nezávisle od seba. 
nejde mi o to, že by se rušilo ovlivnění plavby pokládáním figurek, to mi přijde dost dobré a originální oproti různým mechanikám, co lze použít místo pokládání figurek (třeba přesun víly), takže vlastně odměňují nepoložení figurek, asi jsem to špatně napsal, tohle jsem myslel jako to, že tahy za stavitele či dopisy by už lodí neposouvaly dál, pokud se posunula v originálním tahu, loďka by se mohla posouvat třeba jen po provedení všech extra tahů, kde by se počítalo to, jestli se v kterémkliv z nich umístila figurka pro delší plavbu, takže pokud budu hrát, položim první kartu, dostanu na konci tahu dopis na extra tah, v něm položim druhou kartu ke staviteli a beru třetí kartu, a tu pokládám a končím, buď by jsem lodí mohl pohnout 3x nebo jen 1x, pochopil jsem, že pouze extra tah z lodi už lodí neposouvá ale ostatní bonusové tahy ano

s fantomem (a případně jinými metodami použití více figurek v jednom tahu) jsem měl za to, že je to jednoduché, podmínka pro delší plavbu je "polož figurku=ANO/NE" takže počet figurek je irelevantní, možná otázka, jestli za "položení figurky" by se počítalo i pouhé přejetí vozíku (území s vozíkem uzavřeno, může se přesunout jinam a navíc je to nepočítá jako běžné umístění figurky, technicky se ti ani nevrací do inventáře)

ohledně draka, v pravidlech je explicitně napsaný, že žere i vozíky, i s osádkou, loď by byla obdobná, ale chápu, že by to dělalo dohromady dost bordelu a loď je speciální prvek
osobně se mi líbí, když spolu systémi her interagují a nejsou jen vedle sebe, není to nic proti nikomu a ničemu, někde to jde, někde jsou důvody proč to není (taky jsou důvody proč cundco prdí na dělání podrobných pravidel pro interakci každého minirozšíření), jen je to důvod, proč jsem zkoušel vymýšlet jak by to interagovalo s čim a co by to mohlo použít od jinud, 100% chápu, že, alespoň pro teď, se to musí udělat jednoduchý a pak možná přijde i řada na další věci
[-] 1x   Mati
Odpovědět
osobně bohužel nemůžu rozšíření nijak testovat v praxi sám, protože mám omezené možnosti výroby a hraní, takže všechno jsou různý scénáře, co mi projedou hlavou, jakmile to lidi začnou hrát, určitě jejich zpětná vazba bude nekonečně hodnotnější

ohledně několikanásobných tahů, chápu myšlenku, že plánování několikanásobných tahů by pak mohlo mít váhu a odměnit chytrého hráče (a asi jsem si předtim ani neuvědomil to, že ty figurky vlastně dřív nebo později dojdou, pokud se budou sázet co to dá a ne taky vracet, takže se asi ani často nestane, že by někdo dělal trojitý tah s položením 3 figurek), takže je pravda, že šikovně využitý stavitel může poslat loď rychlostí blesku za ten tah i 2x dál, což přidává trochu strategie, zpravidla se to asi nebude dít pokaždé, už jen to přiložit figurku v tahu, kdy se aktivuje stavitel není vlastně tak jednoduché (je to snadné a často i možné, ale dát ji tak, aby se vrátila co nejrychleji, nebo zabrala něco dost dobrého už ne), vzhledem k tomu, že jedno území už musí být zabráno a to omezuje umístění, takže asi souhlasím, že stavitel a jiné "plné" extra tahy by lodí taky mohly posouvat, pokud by to dělalo ve hře pořát neplechu, lze je oslabit ale ne zcela vyloučit, příklad, pokud bude varianta, že figurka umožní cestu lodi až o 3 pole, duhý tah by s figurkou umožnil jen o 2 pole, a třetí jen o 1, je to případný kompromis, který lze také zkusit, samozřejmě pokud k tomu v praxi bude důvod

co se týče draka (a jiných "destruktivních" efektů), ovlivněná loď by mohla prostě jen zůstat na kartě a být "opravena" v následujícím tahu hráče, místo pohybu, figurka loďi by se třeba při náletu draka položila na bok, aby to bylo jasné, kdo a kdy má loď poškozenou, nedělal bych nějaký přesun na startovní či poslední navštévený přístav, z nějakýho "lore" pohledu, je loď prostě poškozena a opravena na místě, než může pokračovat v plavbě, pokud to někdo chtěl zkusit zahrát nějak tak, osobně mi to přijde dostatečně zajímavé a přidávající relativně jednoduchou mechaniku v interakci, a stávající mechaniky jako tajný náklad nebo lidi zneužívající "rychlopřesun" při obnově lodi se nemusí řešit, a obdobně lze přistoupit ke všem ničivým mechanikám (ať už oficiální rozšíření, nebo fanouškovská), kdyby pak přišlo na draka sedícího na řece, mohl by se pro lodě ignorovat (prostě odpočívá a lodě ignoruje), dokud nedojde opět k jeho pohybu

možná pak, pokud někdo může, mělo by se zkusit specificky kombinace s rozšířením "lázně", nemají přímou interakci, co by mě napadala, ale vzhledem k tomu, že zpomalují "protáčení" figurek (figurka se nevrací hráči, pokud jsou volné lázně a jde nejprve tam), může být do poznámky připsáno doporučení jestli "lázně" zlepší nebo zhorší zážitek z tohoto rozšíření, jasně, že mnoho rozšíření, i bez přímé interakce, více či méně ovlivní lodě a naopak, ale lázně specificky (mimo různé přídavky k řekám) mi zrovna teď přijdou jako asi největší takový ovlivnění herního zážitku
Odpovědět

Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  Nové rozšírenie Carcassonne - Rolnická vzpoura (The Peasant Revolts) Bumsakalaka 21 2 758 25.11.2020, 19:18
Poslední příspěvek: Bumsakalaka
  Rozšírenie 4.: Veža CZ/SK Uživatel 719 13 6 091 2.1.2018, 18:15
Poslední příspěvek: Uživatel 719
  rozšírenie Mor Mato 12 4 803 22.3.2015, 14:39
Poslední příspěvek: Chmura

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)